Konya Özel Selçuklu Hastanesi Başhekimi Dr. Eyüp Çetin ile başta Karaman’da yeni hastane olmak üzere özel sağlık sektörünün dünü. Bugünü ve yarınını konuştuk.
Konya’da hizmet veren Selçuklu Hastanesi’nin kuruluşu, kapasitesi, branşlar, çalışan hakkında bilgi verir misiniz?
Dr. Eyüp Çetin: Konya Özel Selçuklu Hastanesi 1998 yılından bu yana tam kapasiteli bir hastane olarak Konya ve çevresine hizmet etmeye başladığımız Özel Selçuklu Hastanesi Konya’nın halen faaliyet gösteren ilk özel hastanesi durumundadır. Şehrin en kıdemli hastanesi olan Özel Selçuklu Hastanesi sahip olduğu kalite ile kentimizde en çok hasta potansiyeline sahip özel sağlık kuruluşlarındandır.
Daha iyi sağlık hizmeti alma ve sunabilme çabaları çerçevesinde ortaya çıkan özel sağlık kuruluşlarından olan Özel Selçuklu Hastanesi 30 yatak kapasitelidir ve temiz, konforlu otelcilik hizmetiyle hastalarını misafir etmeyi amaçlamaktadır.
Dahiliye, Genel Cerrahi, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Göz Hastalıkları, Gastroenteroloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Kardiyoloji, KBB Hastalıkları, Üroloji, Nöroloji, Beslenme ve Diyet, Radyoloji, Mikrobiyoloji, Biyokimya, Anestezi ve Reanimasyon, Diş, Acil, Tüp Bebek ve Tedavi konularında hizmet sunmaktadır.
Bu poliklinik ve ünite hizmetleri arasında yer alan Gastroenteroloji ve Tüp Bebek Tedavi Ünitesi Konya’da özel hastaneler arasında ilk kez Özel Selçuklu Hastanesi’nde hizmet vermeye başlamıştır.
Sizi ikinci hastane açmaya iten nedenler nelerdir?
Dr. Eyüp Çetin: Özel Selçuklu Hastanesi olarak şehrimizin ve bölgemizin sorunlarının farkındayız ve bunu yakından takip ediyoruz. Bu anlamda girişimcilik ruhumuzu hiç kaybetmeden sadece Konya’da değil çevre illerdeki vatandaşlarımıza dolaylı yönlerden hizmet veriyoruz. 2005 yılında yakın illerimizden olan ve gelişime son derece açık bir kent özelliği de taşıdığına inandığımız Karaman’ın ilk tıp merkezini hizmete sunarak Karaman halkına hizmet vermeye başladık. Karaman halkı tarafından son derece ilgiyle karşılandık ve var olan ihtiyacı önemli ölçüde karşılamaya çalıştık. Bu ilgi ve teveccühle hastane olma yolunda ilerledik ve sizlerin de bildiğiniz gibi Karaman’ın ilk özel hastanesi olan Karaman Özel Selçuklu Hastanesi’ni Karamanlılar’a sunduk. Karaman Özel Selçuklu Hastanesi sayesinde sadece Karaman değil çevre il ve ilçelerde yaşayan bir çok kişi de önemli bir hizmeti çok daha yakınında almış olacak.
Uzun yıllardır faaliyet gösteren bir kurum olarak diyebiliriz ki sağlık sektörünün gerekliliğinin ve ehemmiyetinin farkındayız. Özel sağlık sektöründeki tecrübemizi halkımızla daha farklı yerlerde paylaşmak ve halkımıza imkanlarımız dahilinde hak ettiği hizmeti sunmanın ise asli görevimiz olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda Selçuklu ailesi olarak kalitemizi sürekli yükselterek “önce insan” düşüncesi ve gayesiyle hizmetlerimize devam etmek istiyoruz.
Karamanlıları nasıl bir özel hastane bekliyor? Hedefleriniz nelerdir?
Dr. Eyüp Çetin: Karamanlıları her anlamda güzel bir hastane bekliyor. Dahili ve cerrahi branşlarda son derece deneyimli, işini seven bir ekip kurduğumuza inanıyoruz. Modern bir şekilde dizayn edilmiş Karaman Özel Selçuklu Hastanesi ile Karamanlılar’a ve çevre illerde yaşayanlara şehir dışına çıkmak zorunda kalmayacakları ve aile sıcaklığında hizmet alacakları bir mekan hazırladık.
4500 m²’lik kapalı alanı ile 50 yatak kapasitesine sahip Özel Selçuklu Hastanesi günün her saatinde Karamanlıların yanında olacak ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Dahiliye, Diş Sağlığı ve Diş Hastalıkları, Göz Hastalıkları, Genel Cerrahi, Kardiyoloji, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Kulak Burun Boğaz Hastalıkları, Ortopedi ve Travmatoloji, Üroloji, Beslenme ve Diyet
alanlarında hizmet verilecek.
Karaman Özel Selçuklu Hastanesi ile özel hastanecilikteki becerilerimizi halkımızla paylaşarak bir taraftan da istihdama katkıda bulunarak Karaman’ın gelişimine katkıda bulunmak ve bu anlamda sektörel yatırımlara ve faaliyetlere öncü olmayı hedefliyoruz.
Yatırımcı gözüyle size göre özel sağlık sektörünün en önemli sorunu ve çözüm yolları nelerdir?
Dr. Eyüp Çetin: Sağlık sektörü son 5-6 yılda önemli atılımlar yaşadı ve bu anlamda güzel gelişmeler kaydedildi. Zaman zaman taktik hatalarından kaynaklanan problemler olduğunu düşünsem de genel başlıklar altında yaşanan gelişmeler önemlidir. En uygun farkı hastaların belirlediği özel bir sağlık sektörü oluşturmak zor değil diye düşünüyorum. Aldığı hizmete göre katkı payını yine hasta ve hastaneler serbest piyasa şartları ile kendisi oluşturmalıdır.
Fark alma detayı ile yaşanan ve sonrasında gündeme gelerek uygulamaya konulan sınıflandırma konusu da hastaneleri kategorize etmeden öteye geçememiş olup bu da ayrıca değerlendirilmesi gereken bir sıkıntıdır. Zira hastanelerin sınıflandırılmasıyla gerçekleşeceği düşünülen uygun fark alma hakları pratiğe geçirilememiştir.
Eklemek istedikleriniz?
Dr. Eyüp Çetin: Özel sektöre biçilip giydirilmeye çalışılan elbise dar gelmektedir. Kamudan özele olan doktor geçişlerini önlemenin yolunu planlama olarak gören bakanlık yetkilileri halen planlama yapmakla meşgul olmaktadır.
Özel hastane acilinde 2 pratisyen hekime aynı anda nöbet tutma imkanı bile tanınmamaktadır. Branş ilave etmek veya mevcut branşlardaki fazla potansiyele cevap verecek 2. hekim ilavesine dahi fırsat verilmemektedir. Planlama adı altında özel sektöre kamu hantallığı taşınmış durumdadır.
EYÜP ÇETİN KİMDİR ?
1965 yılının 10 Şubatında Akören’de doğdum. Henüz altı yaşında iken ailecek Konya’ya göç ettik. Ailenin üç kız iki erkek çocuğunun üçüncüsüyüm.
Okul hayatıma Merkez Selçuk ilköğretim okulunda başladım. Mevlana Ortaokulunda devam eden orta tahsilim, Gazi Lisesi ile tamamlandı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirerek idareci olmak isteğim, babamın Konya dışında okutamam demesi ve Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi’ne kayıt yaptırmam ile sonlandı.12 Aralık 1989 da S.Ü Tıp Fakültesi’ni bitirdim.
İş Hayatı:
Mecburi hizmetimi 1990-1991 yıllarında Rize’de yaptım. Merkeze bağlı Dörtyol köyünde, daha sonra Rize Verem Savaş Dispanserinde çalıştım.
1991 yılının ikinci yarısında Konya merkez Karaaslan sağlık ocağına tayin oldum. 3 ay gibi kısa bir süre sonra sağlık müdürlüğümüz şahsımı Akıl ve Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğüne atadı. Eşimin rahatsızlığı nedeniyle 1993 yılında Aydınlık evler sağlık ocağına geçmek zorunda kaldım. Eşimin vefatı ile aynı ocaktan Sedirler Sağlık ocağına geçtim.1994 Yılında dönemin sağlık müdürü Op.Dr. Serter Dinç yeniden sağlık müdürlüğünde Sağlık Ocakları Şube Müdürü olarak beraber çalışmayı teklif etti. 1995 yılında ise Sağlık Müdür Yardımcısı olarak terfi ettirdi.
Sağlık Müdür yardımcılığım süresince Personel ve idari mali işler şubeleri bana bağlı olarak hizmet yürüttüm. 1995-1998 tarihleri arasında Müdür yardımcısı olarak bir çok güzel faaliyete imza atmak nasip oldu.
1 Haziran 1998 yılında Sağlık Müdürlüğündeki Müdür Yardımcılığı görevimden istifa ettim Hastanemizde yönetim kurulu üyesi olarak, Merkez 1 nolu sağlık ocağında gece nöbet tutan hekim sıfatı ile devlet memurluğu görevime devam ederken Özel Selçuklu Hastanesinin fiilen Başhekimliğini birlikte yürüttüm. Bir ara gece nöbet tutan sağlık ocaklarının faaliyetine son verilmesiyle, hastanenin durumundan dolayı gece çalışmak zorunda olduğum için 3 nolu sağlık ocağında konuşlanan 112 Hızır ACİL sistemine geçtim. Ağır bir hastayı sedye ile taşırken oluşan bel fıtığından dolayı ameliyat olarak 112 den ayrılmak zorunda kaldım. Bu arada yeniden açılan gece açık olan sağlık ocaklarından Hasan köy sağlık ocağında göreve başladım.
2006 Mart ayında devlet memurluğu görevimden istifa ettim. Böylece sekiz yıl gibi bir süre özel sektör ve kamuyu beraber götürdüm.
1998 Haziranında sadece kadın doğum ve çocuk servisinden ibaret 75 çalışanla devir alınan Özel Selçuklu Hastanesi bugün 25 doktor olmak üzere 200 çalışanı ile gerek kalite gerekse sayısal bazda Konya’nın en önde gelen özel hastanesi konumuna getirilmiştir. Ayda 15000 poliklinik hastası, 300 genel 150 lokal olmak üzere 450 civarında bir aydaki ameliyat sayısına ulaştırılmıştır.
Sosyal Hayat
Daha çok yurt dışındaki Müslümanların bulunduğu kriz bölgelerine yardım götüren vakıf olarak bilinen Sosyal Araştırmalar ve Dayanışma Vakfı (SADAV) nın iki yıla yakın başkanlığını yürüttüm. Başkanlığım dönemimde Pakistan Depremi olması nedeniyle Pakistan’a bir grup arkadaşımızla giderek bir yıla yakın faaliyet veren aşevini kurduk. Şu anda genel sekreterlik görevimi yürütüyorum.
Türk Kanser Araştırma ve Savaş Derneği Konya Şubesi Başkanıyım. Konya Tabip odası yönetim kurulu üyesiyim.
Son 29 Mart 2009 seçimlerinde Adalet ve kalkınma Partisi Selçuklu ilçesi belediye meclis üyesi olarak seçildim. İlk belediye meclisinde yapılan seçimlerde ise meclis 1. başkan vekili olarak seçilmiş bulunuyorum.
Ailevi durum
İkisi kız biri erkek olmak üzere 3 çocuk sahibiyim. Büyük kızım Açık öğretim ilahiyat fakültesi, ortanca kızım lise 1.sınıf, oğlum ise ilkokul 5. sınıf öğrencisidir. Eşim Büyükşehir Belediyesi Sağlık işleri müdürü olarak çalışmaktadır. Saygılarımla.