Elektronik reçete geliyor sağlık karnesi tarih oluyor.
Sağlıkta yeni bir reform daha hayata geçiyor. Eylülde reçete devri kapanacak. Eczacı, hasta takip numarasını sisteme girdiğinde, hangi doktorun hangi ilaçları yazdığını görecek. Akıllı kartla desteklenecek sistem, sağlık karnesini, sevk kâğıdını ortadan kaldıracak. Denetim kolaylığı ise birçok yolsuzluğu bitirecek.
SSK ve Bağ-Kur`luların özel hastanelerde tedavi olabilmesi, ilaçlarını istediği eczaneden alabilmesi gibi reformlara bir yenisi daha ekleniyor. Reçete devri bitiyor, bir türlü okunamayan doktor yazısı tarihe karışıyor, sağlık karnesi, sevk kâğıdı gibi uygulamalar yerini elektronik işlemlere bırakıyor.
SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı`nın tek çatı altında birleştiği Sosyal Güvenlik Kurumu, eylül ayından itibaren söz konusu reformları hayata geçirecek. Medula sistemi adı verilen uygulamanın işlerlik kazanması için hastanelere 120 gün hazırlık süresi verildi. Medula sisteminde en belirgin değişiklik, reçetelerin elektronik ortamda yazılması olacak. Doktor, hastanın eline reçete tutuşturmayacak. Hasta, kendisine verilen takip numarasıyla gittiği herhangi bir eczaneden ilaçlarını alabilecek.
Eczane online sisteme hastanın numarasını girdiğinde hangi hastaneden geldiğini, hangi doktorun baktığını ve yazılan ilaçları görecek. Doktor-tıbbi malzemeci ilişkisini de bitirecek olan sistem, denetim kolaylığı sağlayacağı için sağlık alanında görülen birçok yolsuzluk ve usulsüzlüğün de önüne geçilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu elektronik ortamda bütün bilgileri kontrol edecek. Veriler istatistiki olarak sınıflandırılabilecek. Herhangi bir hastaneye kaç hastanın gittiği, kaçının ameliyat olduğu, hangi hastaya ne işlemin yapıldığı görülecek. Uygulamanın bir adım sonrası, hastanelerin faturaları kuruma elektronik ortamda göndermesini öngörüyor.
Uygulamayı Zaman`a anlatan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Aydemir, Medula sistemi ile ilgili hukuki altyapının tamamlandığını ve hastanelerin hazır olmasının ardından işleyişin başlayacağını vurguladı. Her yıl milyonlarca sağlık karnesi basıldığını dile getiren Aydemir, sadece bunun kalkmasının bile uygulamanın önemini anlatmaya yeteceğini ifade etti. Doktor-tıbbî malzemeci ilişkisini bitirerek yolsuzluğun kaynağını kurutacaklarını belirten Aydemir, şu bilgileri verdi: “Şu an devlet hastanelerinde yatan hastaların en büyük çilesi gece yarısı gidip ilaç almak. Reçete elinizde eczane eczane dolaşırsınız. Ya da tıbbî malzemeci ararsınız. Burada çok sık bazı doktorlarla tıbbî malzemecilerin ilişkileri gündeme geliyor. Artık hastaneler, yatan hastalar için ilaçları bulunduracak. Bu zorunluluğu getirdik. Aynı şekilde yatan hastalar için tıbbi malzemeleri hastaneler temin edecek. Vatandaş bu işten kurtulacak.”
Üniversite hastaneleri SSK ve Bağ-Kur`luya açılıyor .
SGK, yürürlük tarihi 2008`e ertelendiği için geciken çok önemli bir değişikliği de bir tebliğ yayınlayarak uygulamaya sokuyor. 1 Temmuz`dan itibaren uygulanacak tebliğ, yaklaşık 40 milyon SSK ve Bağ-Kur`lunun üniversite ve özel hastanelere sevksiz gidebilmelerine imkan verecek. SSK ve Bağ-Kur`lunun tedavi standartlarını devlet memurlarına yaklaştırmayı amaçladıklarını belirten Birol Aydemir, değişikliğin en önemli sebebini taşra illerindeki üniversite hastanelerinin eksik kapasite ile çalışması olarak gösterdi. Boş durumdaki taşra üniversitelerine hasta yönlendireceklerini dile getiren Aydemir, değişikliğin ikinci gerekçesini ise şöyle açıkladı: “Şu anda SSK ya da Bağ-Kur`lu birisinin üniversite hastanesine gidebilmesi için devlet hastanesinden sevk alması lazım. Bu durumda hem sevk yaptırdığı devlet hastanesine hem de üniversite hastanesine para ödüyoruz. Bunun önüne geçeceğiz.”
Uygulamanın SGK bütçesini etkilemeyeceğini de savunan Aydemir, devlet hastanelerinden üniversite ve özel hastanelere gidecek hastaların getireceği yükün 500 milyon YTL olarak hesaplandığını vurguladı. Bunu yapılan bir düzenlemeyle finanse edeceklerini dile getiren Başkan Aydemir, şu bilgileri aktardı: “Mevcut uygulamada sağlık kurulu raporu olan yani kronik hasta olup sürekli ilaç kullanması gereken vatandaşlarımız, ilaçları bittiğinde tekrar hastaneye gidip ilaç yazdırıyor. Biz ilaç yazdırmak için giden her hasta başına hastaneye para ödüyoruz. Yeni düzenlemede, sağlık raporu olan hasta, ilacı bittiğinde hastaneye tekrar gidip ilaç yazdırmayacak. Eczaneye gidip doğrudan ilacını alacak. Bu hastaların hastaneye gitmemelerinin getireceği toplam tasarruf 500 ile 700 milyon YTL arasında. Yani sağlık harcamaları toplamda artmamış olacak.”
Akıllı kartta parmak izi dönemi
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Aydemir`in verdiği bilgilere göre, akıllı kart uygulamasında da son aşamaya gelindi. Sağlık karnesini tamamen ortadan kaldıracak akıllı kartta temel bilgiler ve sağlık bilgilerinin yanı sıra o kişinin parmak izi olacak. Hastaneye gidildiğinde hastanın parmak izi kontrol edilecek. Dolayısıyla başkasının karnesiyle hizmet alma anlamındaki yolsuzluk tamamen bitecek. Akıllı kart uygulamasına birkaç ay içinde pilot bölgelerde geçilecek. 2008`de ülke geneline yayılacak.
Zaman