Türkiye çapında tabelalara bir standart getirmek isteyen TTB, hazırladığı Tabela Yönetmeliği Taslağı ile tabelaların ebatlarını ve üzerindeki yazıları belli kurallara bağlıyor
Türk Tabipleri Birliği (TTB), her tabip odası tarafından ayrı ayrı belirlenen, hatta aynı şehirde semtler arasında bile farklılık gösteren tabela boyutlarına standart getiriyor. TTB, tüm Türkiye’de muayenehaneler ve hastaneler de dahil olmak üzere her türlü sağlık kurum ve kuruluşunu kapsayacak standartları belirlemek için yönetmelik taslağı hazırladı.
2007 yılında yapılan TTB 56. Kongresi’nde alınan karar gereği, tabip odaları tarafından yapılan tabela düzenlemeleri yürürlükten kaldırılarak, sağlık kurum ve kuruluşlarında kullanılabilecek tabela standartlarının belirlenmesi amacıyla başlatılan çalışmaya, 28-29 Haziran 2008 tarihinde yapılan 57. Kongre’de son şekli verildi. Kongrede kabul edilen yönetmelik taslağı ile kapı ve binaların dışına asılacak tabelalarda yer alacak ibarelerin ve tabelaların diğer standartları belirlendi. Türkiye genelinde uygulama birliği sağlayacak yönetmelik taslağını yayınlanması için Başbakanlığa gönderen TTB, taslakla ilgili Sağlık Bakanlığının görüş bildirmesini bekliyor.
Teknik bir yönetmelik
TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi ve TTB Hukuk Bürosu Koordinatörü Dr. Hakan Giritlioğlu, 15 Şubat tarihli Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik ile Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te tabela standartlarıyla ilgili hüküm olmadığını belirterek, “Tabela ilgili kurallar TTB tarafından çıkarılacak bir yönetmelikle belirleneceği için, o yönetmeliklerde bununla ilgili ayrıntılı bir düzenleme yer almadı. Fakat tabelalarla ilgili son derece teknik olarak hazırlanan yönetmelik taslağı hâlâ Sağlık Bakanlığından çıkmadı” dedi.
Tabela Yönetmeli Taslağı’nın tüm tabip odalarının önerileri doğrultusunda hazırlandığını dile getiren Giritlioğlu, “Bu alanda bir kaos var. Aynı şehirde ana caddeye bakan ve sokağa bakan tabelalarda bile farklılık görülüyor. Yönetmelik, tabelalara tüm Türkiye’de tek bir standart getiriyor. Özel sağlık kuruluşları ve muayenehanelerin hepsini birden belli kurallar çerçevesinde tek tipleştirecek bir tabela yönetmeliği hazırladık. Bu, son derece teknik bir yönetmelik” diye konuştu.
Neler var?
TTB tarafından hazırlanan Tabela Yönetmeliği Taslağı’nda belirlenen kurallara göre, bina cephelerine konulacak tabelalar muayenehanelerde en çok 4 metrekare, diğer ayakta teşhis ve tedavi yapılan her türlü sağlık kuruluşunda 8 metrekare, hastanelerde 20 metrekare olabilecek. Bina giriş kapılarına asılabilecek tabelalar 40×60 santimetreden, sağlık kuruluşunun ana yollardan uzak olması nedeniyle konulabilecek bilgi levhaları 100×80 santimetreden, acil tabelası ise 50×70 santimetreden büyük olamayacak.
Muayenehaneler ve hastaneler de dahil olmak üzere her türlü sağlık kurum ve kuruluşunu kapsayacak yönetmeliğe göre, tabelalarda zeminin beyaz renkte olması halinde zemin hariç, zeminin beyaz dışında bir renkte olması halinde zemin dâhil en fazla iki renk kullanılabilecek. Tabelaya yazılması zorunlu olan “Özel” ibaresi diğer yazı büyüklüğünün yarısından az olmamak kaydı ile sağlık kuruluşunun adından küçük yazılabilecek. Işık verici vasıtalarla tabelaların süslenmesi yasak olurken, tabela yazıları süslemesiz ve sade olacak. Dış tabela ve acil tabelası ancak sağlık kuruluşunun faaliyette bulunduğu saatlerde ışıklandırılabilecek acil tabelası dışındaki tabelalar bina yüzeyine dik olacak şekilde asılamayacak. Kötü görünümlü tabelalar kullanılamayacak.
Akademik unvan yazılabilecek
Muayenehanelerde hekimler ad ve soyadlarını, akademik unvanlarını ve Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’ne göre alınmış uzmanlık ve yan dal uzmanlık alanlarını yazabilecekler. Tabelalarda bu nitelikte olmayan herhangi bir bilgiye yer verilemeyecek. Birden fazla alandaki uzmanlığını ilan etmek isteyen hekimler, bunu aynı tabelada göstermek zorunda olacak.
Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının dış tabelalarında ruhsatlarında belirtilen kuruluş ismi ve unvanı ile faaliyet izin belgesinde belirtilen uzmanlık dalları yazılabilecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşları, sağlık kuruluşunun adından önce gelmek üzere “özel” ibaresini belirtmek zorunda olacak.
Tabelalarda Tıpta Uzmanlık Tüzüğü’nde yer almayan bir uzmanlık dalına, tanı ve tedavi yöntemi ile sağlık kuruluşunda mevcut tıbbi cihaz bilgilerine ve özelliklerine yer verilemeyecek.
Hastaneler ile 24 saat hizmet veren sağlık kuruluşlarında, acil servis girişlerinin belirlenmesi amacıyla, beyaz zemin üzerine ters “C” harfi şeklinde kırmızı hilal ve altında koyu mavi harflerle “ACİL” ibaresinin yer aldığı tabela bulundurulacak.
İki cephe ve bina girişine izin var
Sağlık kurum ve kuruluşları, faaliyet gösterdikleri binanın en fazla iki cephesi ile bina girişine bir tabela asabilecek. 24 saat hizmet veren sağlık kurum ve kuruluşları, kurum veya kuruluşun acil durumlarda kolayca bulunabilmesi amacıyla, hizmet binasının çatı katına gündüz ve gece uzaktan görülebilecek boyutta, içeriden ışıklandırılabilen ve yalnızca sağlık kuruluşunun adının yazılı olduğu bir tabela koyabilecek.
Ana yollardan uzakta yer alan sağlık kurum ve kuruluşlarının kolayca bulunabilmelerine yardımcı olmak amacıyla, kurum ve kuruluşların faaliyet gösterdikleri binanın bulunduğu cadde veya sokak girişlerine birer tane olmak üzere, yalnızca sağlık kuruluşunun adının, muayenehanelerde ise hekimin adının yazılabileceği en fazla iki adet bilgi levhası konabilecek.
Herhangi bir nedenle apartman üzerine tabela asılamaması ve sağlık kuruluşunun tamamen bina arka cephesinde kalması durumunda bina imar sınırları içinde kalacak şekilde direk üzerine bir adet tabela yerleştirilebilecek. Bina duvarlarına veya cama yazılan yazılar da tabela olarak değerlendirilecek. Medimagazin/Ankara
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU