17 Nisan 2025, Perşembe
spot_img
Ana SayfaSektörden Haberler“Sezeryan özel sektörde yüzde 57 oranında”

“Sezeryan özel sektörde yüzde 57 oranında”

İSTANBUL (İHA) – İstanbul İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, Ekim ayında başlaması beklenen aile hekimliği uygulaması için 3 bin hekimin Anadolu`dan İstanbul`a getirileceğini vurguladı.

Sağlık Müdürü Dokucu, Sultanahmet`te bir otelde düzenlediği basın toplantısında 2009 yılında sağlık alanında yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Bir sunum yaparak basın mensuplarına istatistiki bilgiler veren Dokucu, rakamlarla sağlık sektöründeki gelişmeleri anlattı. Dokucu daha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

“İstanbul`da bir çocuk hastanesinin kurulmasının gündemde olup olmadığının” sorulması üzerine Dokucu, Batı ve Avrupa ülkelerinde çocuk hastanelerinin yaygın olduğunu, Türkiye`de ise İstanbul dışında birkaç yerde çocuk hastanesi olduğunu söyledi.
Dokucu, hayalinin Şişli Etfal Hastanesi`nin Seyrantepe Kampüsü projesinin gerçekleşmesi ile boşalacak hastane binasında 400 yataklı yeni bir bölüm oluşturulması olduğunu söyledi.
Ali İhsan Dokucu, “2009 yılında çok tartışılan domuz gribi virüsünün fazla abartıldığı” yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine ise söz konusu tüm teorileri göz önüne almak durumunda olduklarını bildirdi. “Sağlık idarecisi olarak sizin böyle bir hastalığa karşı değişik komplo teorilerini düşünerek duyarsız kalma lüksünüzün olmadığını düşünüyorum” diyen Dokucu, “Ne başhekim, ne sağlık müdürü, ne de Sağlık Bakanlığı olarak buna duyarsız kalmanız mümkün değil. Devlet ciddi bir inisiyatif almıştır. 500 milyar liranın üzerinde bir kaynağı aşı için ayırmıştır” diye konuştu.

Türkiye`de bugüne kadar yaklaşık 3 milyon domuz gribi aşısının kullanıldığını kaydeden Dokucu, “Bu beklenilenin ve bir pandemiği engelleyecek düzeyin çok altında. Teorik olarak 20 milyon doz civarında aşı yapılması gerekiyordu ki pandemik engellenebilsin. Dolayısıyla uzmanların çıkardığı bu rakamlarla bizim aşı gerçeğimizin örtüşmediğini görüyoruz. Biz 20 milyon doz aşı yapmadığımıza göre pandemiğin kesilmesindeki ana faktör aşı değil. Hastalığın bizzat kendisi. Bu hastalık korkulduğu kadar ağır seyirli
bir hastalık çıkmadı” şeklinde konuştu.

Bir soru üzerine aile hekimliği uygulamasının İstanbul`da Ekim 20010`da başlayacağını belirten Dokucu, Anadolu`dan 3 bin hekimin İstanbul`a getirileceğini vurguladı. Dokucu, şu an bu konuda eğitim almış bin 800 hekim bulunduğunu bildirerek, “Bin 600 civarında hekimin de eğitim almak için sırada olduğunu belirtebilirim. İstanbul`un ihtiyacını gidermek için 3 bin 300 arkadaşa ihtiyacımız var. Bu kadar hekim var mı İstanbul`da, yok. Özel sektörden aile hekimliğine geçiş olacak. Anadolu`dan da bazı hekim arkadaşlar gelecek. Şu anda aldıkları maaşının 2-3 katı arası gelir temin etmesi söz konusu. Hekim açısından 6 bin liraya yakın ücret alması söz konusu” ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Dokucu, “sezaryenle yapılan doğumların artması” ile ilgili bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

“Özel sektörde bazı hastanelerde yoğun olarak sezaryen yapıldığını biliyorum. Ben 6 hastanenin ismine bakmıştım zamanında. Hepsinde yüzde yüz sezaryen yapılıyor. Bu hekimlerin birincil tercihi değil. Belki hekimler yönlendiriliyor olabilir. Halkın da bir kısmının sezaryenle daha kontrollü bir doğum yapmayı tercih ettiklerini biliyoruz. Burada hekim arkadaşlarımızın daha yönlendirici olması gerekmektedir. Şu anda üniversitelerde ve özel sektörde yüzde 57, devlet hastanelerinde yüzde 47 oranında. Bu dünya ortalamalarının çok üzerinde. Hekim arkadaşlarımızın sezaryen yaptığında zamanın yönetimi kendilerinde oluyor. Doğum ise kendi kontrolleri dışında. Bu nedenle hocaların hem kendi meslektaşlarını hem de hastaları yönlendirmeleri gerekmektedir. Şu an bir cezai yaptırımdan çok duyarlılık artışını hedefliyoruz.”

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most Popular