Sağlıkta yeni dönem, tetkikte sınırlama ile başlıyor
Sosyal Güvenlik Kurumu, sosyal güvenlik reformunu tetkiklere sınırlama koyarak başlatmaya hazırlanıyor. 1 Ocak`tan itibaren yürürlüğe girecek düzenlemeyle hastalar herhangi bir tetkikin tekrarlanması için en az 30 gün beklemek zorunda kalacak.
Buna göre sözgelimi, yüz MR`ını tekrarlamak için en az 60 gün, kemik iliği sintigrafisi için 180 gün, tükrük bezleri çalışması için de 180 gün beklemek zorunlu olacak. Bu yolla sürekli hastaneye giden ve tetkik tekrarı yaptıran hastaların engellenmesi ve tedavi giderlerinde düşüş sağlanması hedefleniyor.
Sağlık Uygulama Tebliği`nin gözden kaçan düzenlemesi, 1 Ocak 2009`dan itibaren yapılacak tetkiklere sınırlama getirilmesini öngörüyor. Tebliğin ekinde yer alan düzenlemelere göre, yapılan bir tıbbi tetkikin tekrarlanabilmesi için 30, 60 ve 180 günlük sınırlamalar söz konusu olacak. Bu sürelerden önce tetkik yaptırmak sosyal güvenlik şemsiyesi altında mümkün olmayacak. Tebliğin ekinde tüm tetkikler için uygulanacak süre sınırlamalarına da bir liste halinde yer verildi. Buna göre örneğin çekilecek herhangi bir MR`ın tekrarlanması gerektiğinde en az 60 gün beklenmesi gerekecek. Aynı şekilde kan volümü tayini, protein kaybı çalışmaları gibi birçok işlemin tekrarlanması için de en az 180 gün beklenmesi zorunlu olacak. Sınırlama kapsamındaki tetkik sayısı 222 olarak belirlendi.
Kısıtlama tasarruf amaçlı
Sosyal Güvenlik Kurumu tebliğ öncesi dönemde, özellikle Türkiye`nin belli bölgelerinde insanların aynı branşlarda çok sık muayeneye gittiği tespitinde bulunmuş ve SUT`a bununla ilgili önleyici tedbir koyma kararı almıştı. Tetkiklere getirilen sınırlamaların yanı sıra, hastalardan muayene karşılığı alınacak katılım paylarının da devreye sokulmasıyla muayene ve tedavi harcamalarının bütçede öngörülen hedeflere getirilmesi amaçlanıyor.
Yeni memur daha çok prim ödüyor
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa`sının yürürlüğe girdiği 1 Ekim`den sonra kamu görevlisi olarak göreve başlayanların prime esas kazanç matrahına makam, temsil ve görev tazminatları, döner sermaye katkı payları ve ek ödemelerin dahil edilmesi nedeniyle bu kişiler daha fazla sosyal güvenlik primi ödeyecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu`nun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında kamu çalışanlarının prime esas kazancının tespitine ilişkin Tebliğ Resmi Gazete`de yayımlandı. Kamu idarelerinde aylıklarını personel kanunlarına göre alan sigortalıların matrahına aylık gösterge, ek gösterge, memuriyet taban aylık ve kıdem aylık üzerinden ödenen aylık tutarları, makam, temsil ve görev tazminatları, ödenen tazminatlar, hizmet tazminatı, üniversite ödeneği, ek ödemeler de dahil edildi. Ancak bu düzenleme yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak çalışmaya başlayanları kapsayacak. Buna göre, 1 Ekim`den itibaren kamuda çalışmaya başlayanlardan daha fazla sosyal sigortalar primi kesilecek.
Referans