Sağlık-Sen tedavi katılım payı için Maliye Bakanlığı aleyhine Danıştay’a dava açtı. Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, hükümetin çalışanına reva gördüğü yüzde 2.5 artı 2,5’luk zammın ardından tedavi katılım payını iki kat artırmasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.
Sağlık-Sen tarafından yapılan açıklamada, kamu çalışanlarından tedavi katılım uygulamasının yargı kararına rağmen yeniden gündeme getirildiği belirtilerek, ilk olarak 2008 yılında Sosyal Güvenlik Kurulu tebliği ile tedavi katılım payı adı altında 2, 4, 6, 10 TL olarak yapılan kesintilerin, Danıştay 10. Dairesi tarafından durdurulduğu anımsatıldı. Maliye Bakanlığı’nın Anayasa’ya göre kanunla düzenlenmesi gereken tedavi katılım payı kesintilerini 4 Eylül tarihli genelgesi ve 18 Eylül tarihli tebliğ ile bir kez daha uygulamaya koyduğu vurgulanan açıklamada, miktarının da 2, 8,15 TL’ye yükselttiği kaydedildi. Maliye Bakanlığı’nın yargı kararlarına ve Anayasa’ya aykırı davrandığını ileri sürülen açıklamada, Sağlık-Sen’in, ilgili genelge ve tebliğin iptali için Danıştay’a dava açtığı bildirildi.
Sağlık-Sen’in açtığı davada, 25 Haziran tarihinde çıkartılan torba kanunla “Maliye Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede yapılan ve tedavi katılım payı oranlarının tespitinde Maliye Bakanlığı’nı yetkilendiren düzenlemenin de Anayasanın 73. Maddesine aykırı olduğunu ifade etti. Açıklamada, söz konusu düzenlemeye ilişkin iptal istemlerinin Danıştay tarafından Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesininin talep edildiği vurgulandı.
-“TEDAVİ KATILIM PAYININ İKİ KAT ARTMASI KABUL EDİLEMEZ”-
Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, hükümetin çalışanına reva gördüğü yüzde 2.5 artı 2,5’luk zammın ardından tedavi katılım payını iki kat artırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, “Tedavi katılım payı uygulaması hem hukuk dışı hem de etik dışıdır. Dar ve sabit gelirli halktan ve çalışanlarından muayene ücreti keserek, halkın günlük yaşamını kolaylaştırmak ve toplumsal memnuniyeti artırmak mümkün değildir” dedi.
Kaynak : ANKA
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU