4 Kasım 2024, Pazartesi
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerSağlıkta her adımda karmaşa var

Sağlıkta her adımda karmaşa var

Sağlıkta katılım payı uygulaması, Danıştay engeline çarptı. Danıştay, ayakta tedavi veya diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumuna gidenlerden 10 lira katılım payı alınmasını durdurdu. Gerekçe: Bu konuda yasal bir düzenleme yok!

ANKARA – Devletin sosyal güvenlik çatısı altındaki vatandaşlara ‘özel hastanelerde de tedavi imk&acircnı sağlamak’ amacıyla yapılan değişikliklerin biri daha derme çatma bulunarak durduruldu.

Danıştay 10. Dairesi, ayakta tedavi veya diş hekimi muayenesi yaptıranlardan devlette farklı, özelde farklı katılım payı ödemesinin ‘yasal bir dayanağı olmadığına’ karar verdi. Ayakta tedavi veya diş tedavisi için özel hastanelere gidenlerden 10 lira katılım payı alınması uygulamasını durdurdu.

* Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2008 tarihli Sağlık Uygulama Tebliği’nde (SUT) ayakta tedavi görmek veya diş muayenesi için özel sağlık kuruluşlarına başvuran SGK’lılardan 10 lira katılım payı alınacağını ilan etmişti.

* Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği, Sağlık Uygulama Tebliği’nde katılım payına ilişkin maddesinin (6.1. madde, 1. fıkra) yürütmeliğinin durdurulması ve iptali için mahkemeye başvurmuştu.

* Danıştay 10. Dairesi de Sağlık Uygulama Tebliği’nde, ayakta tedavi ve diş hekimi muayenesi için özele gidinlerden 10 lira katılım payı alınmasına ilişkin bölümün yürütmesini oybirliğiyle durdurdu.

Danıştay kararında, hastalardan katılım payı alınması uygulamasının hem yasa hem yönetmeliklere dayanan bir temeli olduğu belirtildi. Ancak katılım payının miktarına ve özel hastanelerden alınacak farka ilişkin henüz herhangi bir yasal düzenleme olmadığı hatırlatıldı. Bu konunun da bir tebliğle (Sağlıkta Uygulama Tebliği) karara bağlanamayacağına hükmedildi.

Kararda şu yasa ve yönetmeliklere atıfta bulunuldu:
* 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 68. madde: Ayakta tedavide hekim ve diş hekimine muayene olmak suretiyle yararlananlardan katılım payı alınması ve bu payın tutarının her yıl artırılmasına yönelik madde.

* Genel Sağlık Sigortası İşletmeleri Yönetmeliği: Danıştay kararında, bu yönetmelikte katkı payı tahsiline yer verildiği ancak katılım payı tutarı ve tahsiline ilişkin usul ve esasların belirlenmediği anlatıldı.

Kararda şöyle denildi: “Katılım payı alınmasına ilişkin uygulamanın ve aynı zamanda dava konusu tebliğin dayanağı olan 5510 sayılı Yasa’nın katılım payı alınmasına ilişkin maddesine göre finansmanı kurumca sağlanan sağlık hizmetlerinden ayakta tedavide hekim veya diş hekimine muayene olmak suretiyle yararlananlardan alınacak katılım payı tutarını ve bu tutarın tahsiline ilişkin usul ve esasları yönetmelikle düzenleme yetkisine sahip idarenin bu yetkisini, tebliğ çıkarmak suretiyle kullanmasında yasaya uyarlık görülmemektedir. Yasada, özel veya kamu kuruluşuna başvuran hastalardan katılım payının farklı alınmasına olanak sağlayan bir kural bulunmamaktadır.”

Kaynak : Radikal

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular