4 Aralık 2024, Çarşamba
spot_img
Ana SayfaSektörden HaberlerSağlıkta Geleceğin Meslekleri

Sağlıkta Geleceğin Meslekleri

SAĞLIKTA GELECEĞİN MESLEKLERİ

Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sağlıkta geleceğin mesleklerini açıkladı: Hastaya manevi rehber, ameliyat mühendisleri ve beyne ilaçsız müdahale eden psikologlar işsiz kalmayacak.

Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrsit Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Hollywood filmlerindeki hastane sahnelerinden aşina olduğumuz; ağır hastalara moral veren, ölümü kesin olan hastaları da kaçınılmaz sona hazırlayan rahip-felsefeciler ‘Manevi Rehberler’in Türkiye’de İslam dinine uygun şekilde yetiştirecek-lerini söyledi. Rektör Tarhan, geleceğin mesleklerinin iş garantisi bulunan ameliyat mühendisleri, EMG uzmanlığı ve hemşirelik olduğunu söyledi. LYS’nın açıklanmasının ardından ek yerleştirme için öğrenciler yeni kontenjanları beklerken, Üsküdar Üniversitesi’nin rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, insan beyni araştırmaları konusunda çalışma yapan alanlarda işsizlik sorunu olmayacağını belirtti. Rektör Tarhan, şöyle konuştu:

Bilim kurguydu gerçek oldu

“Dünyada değişimin lokomotifi Amerika’da üniversiteler oldu. Bill Gates, yılda 1 milyar dolarlık yatırımını insan beyninin nasıl çalıştığını bulmaya çalışan üniversite araştırmalara veriyor. Beynin nasıl çalıştığını anladıkça mikroçipi geliştirecekler ve yapay zekalı bilgisayarı dünyaya satacaklar. İnsan beynini aynen bilgisayara kopyalayacaklar, mavi beyin projesi ile de bunun üzerinde çalışıyorlar. Yani Matrix filmi gerçek olacak. Biz de kendi üniversitemizde buna benzer bir çalışma yürüteceğiz. Amacımız; insan beyninin sırlarını ortaya çıkarmak ve bunu teknoloji ile birleştirmek olacak. Bu sayede yazılım sektöründe atılım yapmak istiyoruz. Bu bir bilim kurgu hedefi de değildir, bizim gibi beyin üzerinde uzun zamandır çalışan bilim adamları projeyi teknoloji ile uygularsa, başarıya ulaşabilir. ABD’deki Yale Üniversitesi, planladığımız programı uyguluyor. Biyo-mühendislik geleceğin iş kolu olacak. Onlar işsiz kalmayacak.”

Beyne ilaçsız müdahale

Beyne ilaçsız yöntemlerle müdahale eden psikologların iş kolunun açık olduğunu belir- ten Rektör Tarhan, “Onlar da geleceğin meslekleri arasında olacak. Geleceğin psikolojisi denilen bu meslek kolu ABD başta olmak üzere büyük kabul görüyor. Beynin üzerindeki zihin konusunda çalışma yürüten psikologlar teknolojinin yardımı ile tedavi uygulayacaklar. Bu nedenle psikolojide, önemli tedavi sonuçları elde ediliyor. Psikoloji ihtiyaç olan bir alan. Biz üniversite hastanesi olduğumuz için 3 yıl teorik bilgi, son yıl da pratik imkanı olacak. Psikologlar, yüzlerce hasta görerek mezun olacaklar. Mezun olduklarında, sudan çıkmış balık gibi olmayacaklar” şeklinde konuştu.

Manevi rehberlik ABD’de yaygın

Felsefe bilimi ile pozitif bilimleri bir araya getirerek, İslam dini üzerinde eğitim almış kişilere ABD’de ve Avrupa hastanelerinde bulunan, ümitsiz hastalığa yakalanmış kişilere umut vermek ve son anlarını yaşayan hastaları ölüme hazırlamakla görevli Manevi Rehberlik eğitim verileceğini belirten Prof. Dr. Tarhan, “Bu uygulama ABD’de çok yaygın. Şu anda Sağlık Bakanlığı Manevi Rehberliği getirmek istiyor ama Tabipler Odası istemiyor ve ideolojik yaklaşıyor. Oysa bu uygulama tüm dünyada var ama bizde yok. İnanıyorum ki, yakında bu uygulama Türkiye’de de hizmete girecek ve bu alanda çalışacak uzmanlar hemen iş bulabilecekler. Bu eğitimi biz ilahiyat ya da felsefe mezunlarına sertifika programı ile uygulayacağız” diye konuştu.

Bilgisayar mühendisi ameliyathanede

Rektör Tarhan geleceğin meslekleri konusundaki tespitlerinde hemşireliğe de yer verdi. Tarhan: “Türkiye’de hemşire açığı var. Biz bile hastanemizde mezunlara iş garantisi sunuyoruz. Davranış Sağlığı konusunda de ilk tematik üniversiteyiz. 6 yüksek okulumuz var. Uyku laboratuarlarına ve EMG elemanları yetiştireceğiz. Artık önümüzdeki yıllarda ameliyatlar yeni nesil teknolojik aletlerle yapılacak. ABD’deki hastanelerde son yıllarda ameliyatlara mühendisler de giriyor, aletleri kontrol ediyorlar. Türkiye’de de yakında ameliyatlar bu şekilde yapılacak ve bilgisayar mühendislerinin de ameliyatlarda cerrah ekibinin arasında bulunması gerekecek. Yetiştireceğimiz bilgisayar mühendislerine 40 alanda sağlık dersi vererek bir anlamda Sağlık Uzmanı-Bilgisayar Mühendisi yetiştireceğiz” açıklamasını yaptı.

Burslu eğitim fırsatı

Üsküdar Üniversitesi’ndeki burs imkan-larını da anlatan Prof. Dr. Nevzat Tarhan, “Üsküdar Üniversitesi’de tam burs, yüzde 50 ve yüzde 25 burs imkanı olacak. Toplam 1020’den öğrenciden 510’u mutlaka burs alacak. Öğretim ücretleri fakülteye göre değişecek. Mühendislik – Psikoloji yıllık 24 bin, sağlık bilimleri 13, yüksek okullar 12 bin TL olacak” dedi.

ERDİNÇ AKKOYUNLU, STAR

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular