Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 25 Mart 2025 tarihli ve 32852 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı
MADDE 1- 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nin 4.1.1 numaralı maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “yetkilendirilen hekimlerce” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya aile hekimliği uzman hekimlerince” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 2- Aynı Tebliğin 4.2.1.C numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) 4.2.1.C-1 numaralı alt maddesinin altıncı fıkrasında yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki” ibaresi ile dokuzuncu fıkrasında yer alan “üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
b) 4.2.1.C-2 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
c) 4.2.1.C-3 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi ile ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
ç) 4.2.1.C-4 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
d) 4.2.1.C-5 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi ile ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” ve üçüncü fıkrasının (c) bendinde yer alan “üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
e) 4.2.1.C-6 numaralı alt maddesinin ikinci fıkrasında, dördüncü fıkrasının (c) bendinde ve beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki” ibareleri “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiş, sekizinci fıkrasının ikinci cümlesinde yer alan “Upadacitinib” ibaresinden sonra gelmek üzere barisitinib”ibaresi ile aynı fıkranın (a)bendinde yer alan ‘abrositinib ibaresinden sonra gelmek üzere “, 18 yaş ve üzeri hastalarda barisitinib’” ibaresi eklenmiş ve sekizinci fıkrasının (d) bendi aşağıdaki gibi şekilde değiştirilmiştir.
d) “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında, deri ve zührevi hastalıkları, immünoloji, immünoloji ve alerji uzman hekimlerinden herhangi üçünün yer aldığı 4 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak deri ve zührevi hastalıkları, immünoloji, immünoloji ve alerji uzman hekimlerince reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. Upadacitinib, abrositinib, barisitinib ve dupilumab birlikte kullanılamaz.”
f) 4.2.1.C-7 numaralı alt maddenin ikinci fıkrasının (a) bendinin (3) numaralı alt bendine aşağıdaki cümleler eklenmiş ve (4) numaralı alt bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Tedavi altındayken 6 ay ataksız olması ve akut faz reaksiyonlarının normal olması halinde takip eden 6 ay içerisinde doz aralığı açılır. Doz aralığı önce 6 ay süreyle 2 ayda bire, atak görülmezse sonraki 6 ayda 3 ayda bire çıkarılan hastalarda 6 ay ataksız dönem olması ve akut faz reaksiyonlarının normal olması halinde kanakinumab tedavisi sonlandırılır.”
“4) Ara vermeden 6 ay süreyle düzenli olarak 4 haftada bir 150 mg kanakinumab kullanılmasına rağmen son 3 ay içerisinde akut faz reaksiyonu yüksekliği ile kanıtlanmış en az üç atak (18 yaş altında iki atak) geçirmiş (atak dönemlerine ait en az 15 gün arayla ölçülmüş CRP değerinin normal üst sınır değerinin 2 katı ve üstü yüksekliğini gösterir tetkiklerin sonuç ve tarihini içerir bilgilerin raporda belirtilmesi şartıyla) yeterli yanıt alınamayan hastalarda bu durumun raporda belirtilmesi halinde 4 haftada bir 300 mg kanakinumab tedavisine geçilebilir.”
g) 4.2.1.C-9 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde, ikinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
ğ) 4.2.1.C-10 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
h) 4.2.1.C-11 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
ı) 4.2.1.C-12 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
i) 4.2.1.C-13 numaralı alt maddenin birinci fıkrasında yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerindeki” ibaresi ve ikinci fıkrasında yer alan “üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
j) 4.2.1.C-14 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (c) bendinde yer alan “Üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 3- Aynı Tebliğin 4.2.2 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “6 ay” ibaresi “1 yıl” şeklinde, “6 aydan” ibaresi “1 yıldan” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkrada yer alan “ilurasid” ibaresinden sonra gelmek üzere “, kariprazin” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 4- Aynı Tebliğin 4.2.5 numaralı maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri, eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde, (b) bendinde yer alan “üniversite hastaneleri veya eğitim ve araştırma hastaneleri” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucuları” şeklinde değiştirilmiş, (c) ve (d) bentlerinde yer alan “üniversite hastaneleri ile eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibareleri “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 5- Aynı Tebliğin 4.2.7 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “göğüs hastalıkları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, iç hastalıkları, genel cerrahi” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 6- Aynı Tebliğin 4.2.8.A numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “çocuk cerrahisi” ibaresinden sonra gelmek üzere “, çocuk endokrinoloji” ibaresi ile aynı fıkranın (c) bendinde yer alan “ağırlık” ibaresinden sonra gelmek üzere “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) referans değerleri doğrultusunda hesaplanan” ibaresi eklenmiştir.
b) İkinci fıkrasının (a) bendinin (1) numaralı alt bendine yer alan “veya” ibaresinden sonra gelmek üzere “Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) referans değerleri doğrultusunda hesaplanan” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 7- Aynı Tebliğin 4.2.9 numaralı maddesinin başlığında yer alan “etelkalsetid,” ibaresinden sonra gelmek üzere “sodyum zirkonyum siklosilikat,” ibaresi ve aynı maddeye aşağıdaki alt madde eklenmiştir.
“4.2.9.F – Sodyum zirkonyum siklosilikat kullanım ilkeleri
(1) Renin-Anjiyotensin-Aldosteron Sistemi (RAAS) inhibitörleri veya Mineralokortikoid Reseptör Antagonistleri (MRA) kullanmakta olan diyaliz almayan Evre 4 KBH veya Evre 5 KBH hastası olup ve son 1 ay içerisinde sodyum/kalsiyum polistiren sülfonat etkin maddeli ilaçları kullanmasına rağmen en az bir şiddetli hiperkalemi atağı geçiren ve serum potasyum (sK+) seviyesi 6,0 mmol/L ya da üzerinde olan hastalarda; bu durumların belirtildiği en az bir nefroloji uzman hekimi tarafından düzenlenen 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden nefroloji veya iç hastalıkları uzman hekimleri tarafından reçete edilmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır.
(2) Bir yıldan fazla iki hiperkalemi atağı için toplam en fazla 6 kutu bedeli ödenir. İlacın kullanımı her atak için yukarıda belirtilen koşulların yeniden oluşması halinde mümkündür.”*
MADDE 8- Aynı Tebliğin 4.2.12.B numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) 4.2.12.B-1 numaralı alt maddenin birinci fıkrasının (a) bendine “nefroloji” ibaresinden sonra gelmek üzere “, immünoloji” ibaresi ve aynı alt maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(2) İmmunoglobulin M (IgM) ile zenginleştirilmiş immunglobulin; üçüncü basamak yoğun bakım ünitesinde yatan ciddi bakteriyel enfeksiyon kaynaklı septik şok olan hastalarda, uygun antibiyotik, sıvı, vazopressör tedavilerine rağmen devam eden ciddi hipotansiyon (ortalama arter basıncı < 65 mmHg, 2mmol/L ve üzeri laktat seviyesi) tedavisinde uzman hekim tarafından kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır.”
b) 4.2.12.B-2 numaralı alt maddenin ikinci fıkrasında ilk cümlesinde yer alan “endikasyonlar” ibaresinden önce gelmek üzere “, nefroloji” ibaresi eklenmiş, aynı fıkrada yer alan “göğüs hastalıkları” ibaresinden sonra gelmek üzere “, immünoloji” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 9- Aynı Tebliğin 4.2.14.C numaralı maddesinin üçüncü fıkrasında aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) (t) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“t) Panitumumab;
Daha önce panitumumab veya diğer anti-EGFR (Anti-Epidermal Büyüme Faktörü Reseptörü) tedavileri kullanılmamış, ECOG performans skoru 0-1 olan, RAS mutasyonu olmayan metastatik kolorektal kanserli hastalarda; birinci veya ikinci seri tedavide FOLFOX veya FOLFIRI kombinasyon kemoterapi rejimlerinin sadece birisi ile progresyona kadar kullanılır. Bu durumların belirtildiği en az bir tıbbi onkoloji uzmanının bulunduğu 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tıbbi onkoloji uzmanları tarafından reçete edilir.
Progresyon durumunda veya beraberindeki kemoterapi rejiminin değiştirilmesi durumunda panitumumab veya başka bir anti-EGFR tedavisi kullanılamaz.”*
b) (u) bendinin başlığında yer alan “apalutamit” ibaresinden sonra gelmek üzere “, darolutamid” ibaresi eklenmiş, aynı bendin (5), (6) ve (7) numaralı alt bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı bende aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
“5) Darolutamid;
a) ECOG performans statüsü 0-1 olan, yüksek metastatik hastalık riski taşıyan (PSA ikiye katlanma zamanı ≤ 6 ay, N0-1 ve PSA düzeyi 2 ng/dl üzerinde olan, testosteron düzeyi kastrasyon seviyesinde olan (<50 ng/dl), daha önce sitotoksik kemoterapi almamış olan hastalar) non-metastatik Kastrasyona Dirençli Prostat Kanserli (nmKDPK) yetişkin erkek hastaların tedavisinde kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
b) Dosetaksel ve androjen yoksunluğu tedavisi ile kombinasyon halinde yüksek hacimli (viseral metastaz ya da en az 1 kemik metastazının vertebra ve pelvis dışı olan ≥ 4 kemik metastazı varlığı) hastalığı olan metastatik Hormona Duyarlı Prostat Kanserli (mHDPK) yetişkin erkek hastaların tedavisinde endikedir. Dosetaksel; darolutamidin ilk dozundan itibaren ilk 6 hafta içinde başlanmalıdır.
- Kabazitaksel, enzalutamid, apalutamit, darolutamid veya abirateron etkin maddeli ilaçların; bu durumların belirtildiği en az bir tıbbi onkoloji uzman hekiminin bulunduğu tedavi protokolünü de gösterir 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tıbbi onkoloji uzman hekimi tarafından reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. Rapor süresinin sonunda tedavinin devamı için düzenlenecek yeni raporda progresyon bilgileri belirtilmelidir.
- Kemoterapi için uygun olmayan/kemoterapi kontrendike olduğu durumlarda aşağıdaki yer almaktadır
:a) ECOG performans skoru >1 olması veya;
b) Kemik iliği rezervi yetersiz derecede düşük olması (nötrofil sayısının 1.500 hücre/mm³’ün altında veya trombosit sayısının 100.000/mm³’ün altında olması veya
c) Kreatinin klirensinin <45 ml/dk olması veya
d) Karaciğer enzimlerinden alanin aminotransferaz (ALT) veya Aspartat Aminotransferaz (AST) düzeylerinin normal referans üst sınırının 5 katından fazla yükselmesi veya bilirubin normal referans üst sınırının 3 katından fazla yükselmesi.”*
8) Enzalutamid, apalutamit, darolutamid ve abirateron etkin maddeli ilaçların ardışık kullanımının bedelleri yalnızca Sağlık Bakanlığı endikasyon dışı ilaç kullanım onayı bulunması halinde Kurumca karşılanır.”
c) (aa) bendinin (2) numaralı alt bendinde yer alan “Evre IB” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya Evre IIA” ibaresi eklenmiştir.
c) (cc) bendinin başlığında yer alan “Vismodegib” ibaresinden sonra gelmek üzere “, sonidegib” ibaresi eklenmiş, aynı bendin (1) numaralı alt bendinde aşağıdaki cümle ve aynı bende aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
“Daha öncesinde başka bir hedgehog yolu inhibitörü kullanılmamış olması gerekmektedir.”
“6) Vismodegib ve sonidegib ardışık olarak kullanılmaz.”
d) (çş) bendinin (4) numaralı alt bendinde yer alan “V617F ve Exon 12” ibaresi “V617F veya Exon 12” şeklinde ve (6) numaralı alt bendinde yer alan “Üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
e) Fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.
“ttt) Selineksor;
Daha önce en az 1-3 sıra multiple myelom tedavisini uygun dozda ve yeterli sürede kullanmış ve önceki tedavilerle Proteazom İnhibitörüne (PI) dirençli olmayan (önceki PI ile en az kısmı yanıt elde edilmiş ve en son PI maruziyetinin üzerinden en az 6 ay geçmiş olan) relaps/refrakter multiple myelom tanılı yetişkin hastaların tedavisinde bortezomib ve deksametazon ile kombine olarak progresyona kadar kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
uuu) Elranatamab;
1)Daha önce bir immünomodülatör ajan, bir proteazom inhibitörü ve bir anti-CD38 antikoru dahil olmak üzere en az dört sıra tedaviyi uygun dozda ve yeterli sürede kullanmış ve son tedavisi sırasında progresyon görülmüş olan, relaps veya refrakter multiple myelomlu bulunan erişkin hastaların tedavisinde monoterapi olarak progresyona kadar kullanılması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.
“2) 3 üncü kür sonundan en az minör yanıt, 6 ncı kür sonunda ve devam eden her 6 kür sonunda ise en az kısmı yanıt olduğunun belirtildiği, hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekiminin yer aldığı, en fazla 3 ay süreli sağlık kurulu raporuna istinaden hematoloji veya tıbbi onkoloji uzman hekimlerince reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.”
MADDE 10- Aynı Tebliğin 4.2.15 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) 4.2.15.A numaralı alt maddesinin ikinci ve üçüncü fıkralarına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İlk iki rapor süresi sonunda (toplam 24 ay), sonraki raporlar en fazla 12 ay sürelerle aile hekimliği uzman hekimlerince de düzenlenebilir.”
b) 4.2.15.D-1 numaralı alt maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “6 ay” ibaresi “1 yıl” şeklinde değiştirilmiş ve ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İlk iki rapor süresi (toplam 24 ay) sonunda, sonraki raporlar kardiyoloji, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, kalp damar cerrahisi ve nöroloji uzman hekimlerince düzenlenen uzman hekim raporuna istinaden bu hekimlerce ve aile hekimlerince reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.”
c) 4.2.15.D-2 numaralı alt maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “6 ay” ibaresi “1 yıl” şeklinde değiştirilmiş, üçüncü fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İlk iki rapor süresi (toplam 24 ay) sonunda, sonraki raporlar kardiyoloji, iç hastalıkları, göğüs hastalıkları, kalp damar cerrahisi ve nöroloji uzman hekimlerince düzenlenen uzman hekim raporuna istinaden bu hekimlerce ve aile hekimlerince reçete edilmesi halinde bedeli ödenir.”
MADDE 11- Aynı Tebliğin 4.2.16 numaralı maddesinin altıncı fıkrasının sonuna gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İkinci ve daha sonraki raporlar bu uzman hekimler veya aile hekimliği uzman hekimleri tarafından düzenlenebilir.”
MADDE 12- Aynı Tebliğin 4.2.17.A numaralı maddesinin sekizinci fıkrasında yer alan “üniversite veya eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
Aynı maddenin dokuzuncu fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “veya KBB” ibaresi “, aile hekimliği veya kulak burun boğaz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 13- Aynı Tebliğin 4.2.24.C numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “veya KBB” ibaresi “, aile hekimliği veya kulak burun boğaz” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 14- Aynı Tebliğin 4.2.27.A.1 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “6 ay” ibaresi “6 aya kadar” şeklinde ve (b) bendinde yer alan “3 gün” ibaresi “3 güne kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
b) Üçüncü fıkrasının (b) bendinde yer alan “3 ay” ibaresi “3 aya kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
c) Beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “6 ay” ibaresi “6 aya kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
ç) Altıncı fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “6 ay” ibaresi “6 aya kadar” şeklinde ve (b) bendinin (1) numaralı alt bendinde yer alan “koşuluyla” ibaresinden sonra gelen “6 ay” ibaresi “6 aya kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
d) Yedinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “Von Willebrand” ibaresi “Tüm Von Willebrand” şeklinde ve aynı bentte yer alan “3 gün” ibaresi “3 güne kadar” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 15- Aynı Tebliğin 4.2.28.A-1 numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “nöroloji” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya iç hastalıkları” ibaresi ile aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Tedavinin devamında ilk rapor süresi (24 ay) sonunda devam raporları aile hekimliği uzman hekimlerince de düzenlenmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.”
MADDE 16- Aynı Tebliğin 4.2.33 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Birinci fıkrasında yer alan “İlaçlar (bevacizumab/ranibizumab/aflibersept),” ibaresi “İlaçlardan bevacizumab etkin maddeli ilaçlar; ikinci basamak sağlık kurumlarında, Anti-VEGF ilaçlardan ranibizumab ve aflibersept,” şeklinde değiştirilmiştir.
b) 4.2.33.D numaralı alt maddenin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve ikinci fıkrasında yer alan “6 ay” ibaresi “1 yıl” şeklinde değiştirilmiş, aynı fıkraya aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“(1) Siklosporin içeren immünsupresif göz damlaları, göz hastalıkları uzman hekimi tarafından düzenlenen bir yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak göz hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilebilir.”
“Aile hekimlerince raporsuz olarak bir yıl süre ile her reçetede ayda en fazla bir kutu olacak şekilde reçete edilmesi halinde Kurumca bedelleri karşılanır.”
MADDE 17- Aynı Tebliğin 4.2.36 numaralı maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 18- Aynı Tebliğin 4.2.37.A numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerinde” ibaresi “üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
MADDE 19- Aynı Tebliğin 4.2.38 numaralı maddesinin üçüncü fıkrasının (b) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“İlk rapordan (24 ay) sonraki sağlık kurulu raporlarında iç hastalıkları uzman hekimlerinin yer alması halinde de bedelleri Kurumca karşılanır.”
MADDE 20- Aynı Tebliğin 4.2.41 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “çocuk sağlığı ve hastalıkları” ibaresinden sonra gelmek üzere “veya anestezi ve reanimasyon” ibaresi eklenmiştir.
MADDE 21- Aynı Tebliğin 4.2.46.A numaralı maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“(5) Üst solunum yolu açıklığını etkileyebilecek baş-boyun tümörü olan, trakeostomi ile takip edilen, ilacın başlandığı tarihte yoğun bakımda izlenen hastalarda Forced Vital Kapasitesi (FVC) ve karbonmonoksit difüzyon kapasitesi (DLCO) değerleri aranmaz.”
MADDE 22- Aynı Tebliğin 4.2.70 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Maddenin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve başlığın altına aşağıdaki alt başlık eklenmiştir.
“4.2.70- Tafamidis ve tafamidis meglumine kullanımı ilkeleri”
“4.2.70.A- Transtiretin amiloidoz kardiyomiyopati (ATTR-KM) tedavisinde kullanım ilkeleri”
b) Üçüncü fıkrasında yer alan “üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde” ibaresi “resmi sağlık hizmeti sunucularında” şeklinde değiştirilmiştir.
c) Maddeye aşağıdaki alt bent eklenmiştir.
“4.2.70.B- Transtiretin amiloidoz polinöropatisi (ATTR-PN) kullanım ilkeleri
Semptomatik transtiretin amiloidoz ile karakter semptomatik otonom ve nöropatİ varlığının desteklendiği (sinir ileti testi veya V-R interval analizi dahil) hastalarda tanının doğruluğu endomiyal doku testi veya endikasyon biyopsisi (ince/küçük lif yoğunluğu değerlendirmesi veya konvansiyonel konfokal mikroskopi ile) ile gösterilmelidir. Evre 1 semptomatik polinöropatisi olan transtiretin amiloidoz tanılı hastalarda tafamidis meglumine, bir nöroloji uzman hekiminin yer aldığı en fazla 1 yıl süreli uzman hekim raporuna dayanılarak nöroloji uzman hekimlerince reçete edilir.”
(2) 3 ay sonra yapılan değerlendirmede klinik olarak hastalık evresinin değişmediğinin (hastanın ev dışında desteksiz yürümeye devam ettiği) raporda belirtilmesi hâlinde 6 aylık idame rapor ile tedaviye devam edilebilir. Rapor süresinin sonunda tedavinin devamı için yapılan değerlendirmede hastalık evresinin değişmediği (hastanın ev dışında desteksiz yürümeye devam ettiği) yeni düzenlenecek her raporda belirtilmelidir. Tedavi, hastalığın Evre 2’ ye geçmesi (yürüme için desteğe ihtiyaç duyulması) hâlinde sonlandırılır.
(3) Üçüncü basamak resmi sağlık hizmeti sunucularında yukarıdaki durumların belirtildiği üç nöroloji uzman hekiminin bulunduğu sağlık kurulu raporuna dayanılarak nöroloji uzman hekimleri tarafından reçete edilmesi hâlinde bedeli Kurumca karşılanır.”
MADDE 23- Aynı Tebliğ eki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/A)” Ek-1’deki şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 24- Aynı Tebliğ eki “Hasta Katılım Payından Muaf İlaçlar Listesi (EK-4/D)”nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Listenin “2” numaralı maddesine aşağıdaki alt maddeler eklenmiştir.
2.27. Selineksor*
2.28. Darolutamid*
2.29. Elranatamab*
b) Listenin “3” numaralı maddesine aşağıdaki alt madde eklenmiştir.
3.23. Sodyum zirkonyum siklosilikat (Yalnızca Evre 4 KBH veya Evre 5 KBH, prediyaliz hastalarında)
c) Listenin “10” numaralı maddesinde yer alan aşağıdaki alt madde yürürlükten kaldırılmıştır.
10.12.2. Karbamazepin
G63.2 | Diyabetik polinöropati (E10-E14† ortak dördüncü karakter .4 ile) |
G59.0* | Diyabetik mononöropati (E10-E14† ortak dördüncü karakterle .4 birlikte) |
c) Listenin “11.6” numaralı maddesine aşağıdaki alt madde eklenmiştir.
c) Listenin “11.6” numaralı maddesine aşağıdaki alt madde eklenmiştir.
“11.6.2. Melatonin”*
d) Listenin 11 numaralı maddesine aşağıdaki alt maddeler eklenmiştir.
“11.7. Smith-Magenis sendromu (Q93.5)
Q93.5 | Smith-Magenis sendromu |
11.7.1. Melatonin
MADDE 25- Aynı Tebliğ eki **“Sistemik Antimikrobik ve Diğer İlaçların Reçetelemesine Kuralları Listesi (EK-4/E)”**nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Listenin “1-BETALAKTAM ANTİBİYOTİKLER” başlığı altında yer alan “B) Sefalosporinler” alt başlığının “2. Kuşak Sefalosporinler” alt başlığının 1 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
1 | Sefaklor | KY |
b) Listenin “6- ANTİSTAFİLOKOKAL ANTİBİYOTİKLER” başlığı altında yer alan “C) Diğer Antistafilokokal Antibiyotikler” alt başlığının 1 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
1 | Fusidik Asit ve Tuzları | KY |
c) Listenin “10-ANTİFUNGAL ANTİBİYOTİKLER” başlığı altında yer alan 7 numaralı satır aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
7 | Ketokonazol | KY (Şampuan formlarının yalnızca dermatoloji uzman hekimleri tarafından veya ara verilmedikçe sadece 3 aylık süre içinde en fazla ayda 1 kutu olacak şekilde aile hekimlerince reçetelendirilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.) |
ç) Listenin “11-ANTİVİRAL İLAÇLAR” başlığı altında yer alan “A) HIV/AIDS Tedavisinde Kullanılan Spesifik İlaçlar” alt başlığına aşağıdaki satır eklenmiştir.
22 | Doravirin + lamivudin + tenofovir disoproksil fumarat | (1) Geçmişte veya halihazırda Non-Nükleozid Revers Transkriptaz İnhibitörü (NNRTİ) sınıfına, lamivudine veya tenofovire direnç kanıtları bulunmayan HIV-1 enfeksiyonlu yetişkinlerin tedavisinde enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzman hekimlerince düzenlenecek sağlık raporuna istinaden enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzman hekimlerince, bunların bulunmadığı yerlerde reçetenin açıklama bölümünde bu durumun belirtilmesi koşuluyla iç hastalıkları uzman hekimlerince reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır. |
d) Listenin “13- DİĞERLERİ” başlıklı maddesinin 17 numaralı satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
17 | Eritromisin + İsotretinoin | Eritromisin + Tretinoin / Eritromisin + Benzoilperoksit (Topik formları dahil) / Klindamisin + Benzoilperoksit | Sadece cilt hastalıkları uzman hekimlerince veya aile hekimlerince ara verilmedikçe sadece 3 aylık süre içinde reçetelenmesi halinde bedeli Kurumca karşılanır. |
MADDE 26- Aynı Tebliğ eki “Ayakta Tedavide Sağlık Raporu (Uzman Hekim Raporu/Sağlık Kurulu Raporu) ile Verilebilecek İlaçlar Listesi (EK-4/F)”nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Listenin 51 numaralı maddesine aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Anjiyotensin reseptör blokerleri ve kombinasyonları, raporsuz olarak ayda en fazla bir kutu olarak aile hekimlerince reçete edilebilir.”
b) Listeye aşağıdaki madde eklenmiştir.
*“87. Melatonin; yalnızca uyku hijyeni önlemlerinin yetersiz olduğu Otizm Spektrum Bozukluğu ve/veya Smith-Magenis sendromu olan 2-18 yaş arası çocuk ve ergenlerde gecikmiş uyku başlangıçlı uykusuzluğun tedavisinde üç ay süreli çocuk ve ergen ruh sağlığı ve hastalıkları uzman hekim raporu ile tüm uzman hekimler tarafından reçete edilmesi halinde bedelleri Kurumca karşılanır.”
MADDE 27- Aynı Tebliğ eki “Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/G)”nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.
a) Listenin “27” numaralı maddesinde yer alan “absiksimab,” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.
b) Listenin “27.3” numaralı alt maddesindeki “oral tedavinin uygulanabilir olmadığı,” ibaresinden sonra gelmek üzere “kardiyojenik şok veya” ibaresi eklenmiştir.
c) Listenin “27.4” numaralı maddesine aşağıdaki madde eklenmiştir.
“27.4. Absiksimab; 24 saat içinde akut koroner girişim yapılması planlanan akut koroner sendrom hastalarında, yüksek trombüs yükü ve/veya in-stent tıkayıcı trombüs yükü fazla ve/veya no-reflow gelişme riski bulunan hastalarda kardiyoloji uzman hekimlerince reçete edilmek koşuluyla bedelleri Kurumca karşılanır.”*
MADDE 28- Bu Tebliğin;
a) 1 ila 22 nci maddeleri, 24 ila 27 nci maddeleri yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,
b) 23 üncü maddesinde düzenlenen ekli listelerde; listeye giriş tarihi, aktifle(n)me tarihi veya pasifle(n)me tarihi bulunan ilaçlar belirtilen tarihlerde, listeye giriş tarihi, aktifle(n)me tarihi veya pasifle(n)me tarihi bulunmayan ilaçlar yayımları tarihlerinde, listeye giriş tarihinde (*) işareti bulunan ilaçlar ile ilaç adında (**) işareti bulunan ilaçlar yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,
c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,
yürürlüğe girer.