Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi ve Sağlık Turizmi Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen ”Sağlık Turizminde Stratejik, Bölgesel Gelişmeler ve Teşvikler” konulu sempozyum, üniversitenin Fazıl Say Konferans Salonunda yapıldı.
Aydın, sempozyumun açılışında, özel sektörde çalıştığı dönemlerde sağlık turizminin Türkiye için ütopik bir fikir olduğu yorumlarını duyduğunu belirterek, ”13 yıl önce sağlık turizmi açısından küçük kıvılcımlar çıkmaya başladı. 2005 yılına kadar sağlık turizmi tartışılmaya başlandı. Turizm fikrinin geliştiği dönem 2005 ve 2010 arasındaki dönemdir” diye konuştu.
Sağlık Turizmi Derneği’nin kurulup Ankara’da sektör temsilcilerine çeşitli konferanslar verilmesinin bu turizmin yapılacağını gösterdiğini belirten Aydın, şöyle devam etti:
”Özellikle Türkiye’de geçen yıl farklı bir dönemdi. Bütün Türkiye, sektörü, bürokrasi, sivil toplum kuruluşları ve basında sağlık turizminin farkındalığı oluştu ve gelişen bir sektör olduğu kabul edildi. Sayın Bakanımızın talimatıyla geçen yıl kurulan Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü ile bakanlığın sağlık turizmini resmen kabul ettiği ve sektörün önünün açılacağı gösterildi. Sayın Bakanımız sağlık turizmini istemeyen bir bakan olarak algılanıyordu. Bakanımız bu sektörü de, tıp sektörünü de istiyor ve destekliyor, ancak hekim sıkıntısından dolayı tıp turizmine temkinli yaklaşıyor.”
Aydın, gerçek anlamda sağlık turizminin insanoğlunun yaratıldığından bu yana var olduğunu ifade ederek, bakanlığın son sekiz yıldaki çalışmalarıyla sağlık hizmetlerinin kalitesinin uluslararası alanda rekabet edebilecek seviyeye geldiğini, Türkiye’deki sağlık kuruluşlarının akredite puanlarından geçirildiğini ve puanları düşük olanlardan maaş düşürüldüğünü anlattı.
Acil yardım hizmetlerindeki hızlılığa da işaret eden Aydın, ”Gelecek günlerde yaklaşık 15 büyük ilde sağlık turizmi için doktor, hemşire ve hizmet alım yoluyla tercümanlar bulunduracağız. Sağlık Turizmi Koordinatörlüğü bugünden itibaren Tedavi Koordinatörlüğü bünyesine geçmiştir. Mevzuat çalışmalarımız kapsamında bir yönetmelik hazırlıyoruz sağlık turizmi ile ilgilenen tüm tarafları kapsayan yönetmelik. Sağlık turizminin tanımını yapıyoruz. Bölümlerini ve branşlarını ayırıyoruz. Sağlık turizmi, tıp, termal ve spa turizmlerine ayrılıyor. Bu alanda hizmet verecek kuruluşlar, hasta hakları kapsamında İngilizceye çevrilecek, gerekirse de hastanın kendi diline tercüme edilecek” dedi.
-EK HEKİM KADROSU VERİLECEK-
Aydın, bu mevzuatla sağlık turizminde hizmet verecek olanlara belli oran ve şartlarla ek hekim kadrosu vereceklerini belirterek, sektörün bu konuda büyük beklenti içinde olduğunu söyledi.
Türkiye’de sağlık sisteminde özel sektörün büyümesinden mutluluk duyduklarını ifade eden Aydın, ”Kamu ve özel ortaklığıyla 26 noktada sağlık kampüsleri planlıyoruz. Özellikle İstanbul, Ankara ve Kayseri gibi illerde ihalesi hemen yapıldı. Bugün yarın kazma vurulacak. Bu kampüsler o kadar devasa yapılar ki, 150 dönümlük bir arazi düşünün, Türkiye’nin en büyük hastanesinden 10-15 tanesi kampüsün içinde yer alacak” dedi.
Sağlık Bakanlığı Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Geliştirme ve Etüd Merkezi Bölge Müdür Yardımcısı Dr. Yasemin Görüm de sağlık sektörünü sadece ameliyat ve tedavi olarak görüldüğünü, ancak bu anlayışın yanlış olduğunu anladıklarını, sağlık turizmini Türkiye’ye döviz getirecek bir hizmet olarak gördüklerini dile getirdi.
Görüm, sağlık kuruluşları, üniversiteler, film yapımcıları ve yazılımcılara, yurtdışında ulaşım, konaklama ve tanıtım konusunda maddi destek vereceklerini söyledi.
Sempozyuma, Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Şimşek, emekli Turizm Müsteşarı ve Sağlık Turizm Derneği Başkanı Kamil Yüce Oral da katıldı.
Kaynak: www.medimagazin.com.tr