Başbakanlık Merkez Bina`da gerçekleştirilen ve sosyal güvenlik sistemindeki son gelişmelerin ele alınacağı toplantıya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ katıldı.
Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığında ilgili bakanların katılacağı çalışma toplantısında sosyal güvenlik konuları ele alınacak.
– Toplantıya Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile Sağlık Bakanı Recep Akdağ katılacak.
Reuters`ın Başbakanlık kaynaklarından aldığı bilgiye göre, toplantıda sosyal güvenlik alanında yapılacak çalışmalar, önlemler ve mevcut durum değerlendirilecek, Erdoğan`a bu konuda bilgi verilecek.
Sosyal Güvenlik Kurumu`nun (SGK) bu yılın ilk altı ayında gelirleri yüzde 22 artarak 37.6 milyar lira, giderleri yüzde 15.4 artarak 51.7 milyar dolar olurken, açık 14 milyar liraya çıktı. SGK`ya bütçeden yapılan transferler ise yüzde 46 oranında artarak 26 milyar liraya yükseldi.
Bu yıl Ocak-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre, ilaç harcamaları 20.8 artarak 6.3 milyar lira, tedavi harcamaları yüzde 8.6 artarak 7.6 milyar liraya çıktı.
Reuters`ın edindiği bilgiye göre, ekonomi yönetimi özellikle artan ve kontrol altına alınamayan sağlık harcamaları için “global bütçeleme” üzerinde çalışılıyor. Böylece her mali yıl için sağlık hizmetleri harcama tutarına belli bir sınır konulması amaçlanıyor. Sınırın aşılması halinde de katkı payının artırılması gündeme gelebilecek. Alınması öngörülen diğer bir önlemin de ilaçtan alınan katkı payının artırılması olduğu vurgulanıyor.
TEPAV İstikrar Enstitüsü tarafından hazırlanan ve geçen hafta açıklanan “Mali İzleme Raporu – 2009 Yılı Mayıs-Haziran Ayları Bütçe Sonuçları” raporunda, “Haziran sonu itibarıyla prim gelirlerindeki yavaşlamaya karşın giderlerin sağlık kaynaklı olarak artması SGK`nın yapısal nitelikli bir problemle karşı karşıya kaldığını bize göstermektedir. Sadece SGK`ya yapılan transferlerin
faiz dışı harcamalar içindeki payı yüzde 26 olmuştur. Geçen yılın aynı döneminde bu oranın yüzde 22 olduğu dikkate alındığında, sosyal güvenlik sistemindeki sorunların merkezi yönetim bütçesi üzerinde ne düzeyde bir mali baskı yarattığı daha iyi anlaşılmaktadır” değerlendirmesi yapılmıştı.