Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında başlatılan performansa dayalı döner sermaye uygulmasının 2006 sonuçları açıklandı.
Hangi branşların ortalama ne kadar döner sermaye aldıkları kamuoyunun bilgisine sunuldu.S
Sağlık Bakanlığı tarafından performasn uygulamasının sonuçlarının kamuyou ile paylaşılması özellikle kamuoyu denetimi açısından olumlu karşılandı.Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarından hizmet alan vatandaşlarımızın bu hizmetlerden daha iyi yararlanmaları için Devletimizin ne kadar büyük katkılar sağladığı kamuyounun dikkatine sunulmaktadır.
Sağlık Bakanlığının verilerine göre, 2006 yılında serbest çalışmayan ortopedi ve travmatoloji uzmanları aylık ortalama 4 bin 227 YTL döner sermaye ödemesi aldı. İç hastalıkları, nöroloji, kulak burun boğaz, radyoloji, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, anestezi ve reanimasyon ile dermatoloji uzmanları da ayda ortalama 4 bin YTL’nin üzerinde döner sermaye payı kazandı.
Kamuda tam zamanlı çalışmanın özendirilmesiyle birlikte, serbest çalışmayan hekimler, serbest çalışan meslektaşlarının iki katından daha fazla döner sermaye payı aldı. Serbest çalışmayan bir dermatoloji uzmanı aylık 4 bin YTL ek ödeme kazanırken, serbest çalışanlarda bu rakam 1596 YTL’ye kadar düştü. 2006 yılında tam zamanlı çalışan 26 branşın değerlendirildiği aylık performans kazancı listesinde, 3 bin YTL’nin altına düşen branş olmadı.
Ortopedi iki yıldır başta
Ortopedi ve travmatoloji, hem 2006 hem de 2005 yıllarında en çok performans kazandıran branş oldu. Ancak listenin geri kalanında sıralama bozuldu. 2005 yılında kardiyoloji, anestezi ve reanimasyon ile fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanlarının performans kazançları, 2006 yılında daha alt basamaklara düştü. 2006 yılı kardiyoloji listenin 9. sırasına, anestezi 7. sırasına, fiziksel tıp ve rehabilitasyon ise 6. sırasına geriledi.
Kazançlar arttı
2005 yılında ikinci basamak hastanede tam zamanlı çalışan bir ortopedi ve travmatoloji uzmanı aylık ortalama 3 bin 494 YTL ek gelir elde ederken, 2006’da bu rakam 4 bin 227 YTL’ye çıktı. 2005 yılında ikinci basamakta 3 bin 280 YTL ek gelir elde eden kardiyoloji uzmanları, 2006 yılında 3 bin 950, 2005 yılında ikinci basamakta 3 bin 270 YTL ek gelir kazanan anestezi ve reanimasyon uzmanları da 2006 yılında 4 bin 21 YTL performans geliri elde etti.
Birinici basamaktaki pratisyen 854 YTL aldı
2006 yılında birinci basamak sağlık kuruluşlarında görev yapan bir sağlık müdürü, ortalama 3 bin 180 YTL, ikinci basamakta çalışan bir başhekim 4 bin 801 YTL ek gelir kazandı. Birinci basamakta tam gün çalışan bir pratisyen hekim ise ayda ortalama 854 YTL kazanırken, ikinci basamaktaki pratisyenlerin performans payı 1.606 YTL oldu.
Çalışanlar gelir artışı yaşadı
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, performansa dayalı döner sermaye uygulamasından tüm sağlık personelinin karlı çıktığını ifade ediyor. Performans uygulamasının başlamasıyla birlikte, yardımcı sağlık personelinin önemli bir gelir artışı yaşadığına dikkat çeken yetkililer, çalışma barışının aslında şimdi düzeldiğini dile getiriyor.
Bakanlık yetkililerine göre, kamuda tam zamanlı çalışan uzman hekimler performans uygulamasından önce maaş matrahlarının bir katını alabiliyorken, bu sistemle maaşlarının 7 katına kadar ek ödeme alabiliyor. Yardımcı sağlık personelinin de eskiden 0.8 olan ek ödeme tavan oranları 1,5’a, bazı bölümlerde ise 2’ye kadar çıkıyor.
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU