23 Nisan 2025, Çarşamba
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerÖzel Sağlık Sektörü Her Kategori İçin Ayrı Fark İstiyor

Özel Sağlık Sektörü Her Kategori İçin Ayrı Fark İstiyor

Özel Sağlık Sektörü Her Kategori İçin Ayrı Fark İstiyor

Özel sağlık kuruluşlarının alabileceği ilave ücretin yüzde 100’e çıkartılmasından memnuniyet duyan sektör temsilcilerine göre, ayakta ve yatarak tedavi için ayrı ayrı fark oranı belirlenmeli. Ayrımın tıp merkezleri ve cerrahi tıp merkezleri için de geçerli olması isteniyor

TBMM’de özel sağlık kuruluşlarının alacağı fark ücretinin yüzde 100 olarak kabul edilmesi işletmelerce olumlu karşılandı. Yüzde 20 fark oranıyla “batacaklarını” belirten işletmeler Bakanlar Kurulundan çıkacak kararı bekliyor. Ek ücret oranının ayakta ve yatarak tedavi ayrımı göz önünde tutularak ayrı ayrı belirlenmesi gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri, ultrason için ayrı bir fiyat verilmemesini eleştirdi.

Özel Edremit Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Caner Çorumluoğlu, farkın yüzde 100’e çıkartılmasıyla biraz daha “nefes aldıklarını” söyledi. Bütçe uygulama tespiti yapılırken, uygulamaya esas teşkil edecek bir değer çalışmasının olmadığını kaydeden Çorumluoğlu, “Fiyatların belirlendiği bir baz var, bir maliyet hesabı yapılıyor. Bu maliyet hesabı karşılığında devlet ‘Bana bu fiyat uygundur’ diyor. Bu fiyatların doğru olduğu kanısında değilim, bunun mutlaka bir daha gözden geçirilmesi lazım. Fiyatlar gözden geçirildiği zaman bizim feryadımız ortaya çıkacak, kurtarmıyor” diye konuştu.

Yüzde 100’lük fark oranının durumu kurtarmasına karşın, doğrudan bir çözüm getirmeyeceğini savunan Çorumluoğlu, bütçe uygulama fiyatlarının yeniden tespit edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gecekondu hastaneciliği mi yapacağız?
Hastanelerin yüzde 20’ye çalışmasının mümkün olmadığını belirten Çorumluoğlu, bu durumda “gecekondu hastaneciliği” yapacaklarını kaydetti. Çorumluoğlu şöyle konuştu:
“Gelen hastalara beş dakikada bakarız, gecekondu hastaneciliğinden kastım bu, özel hastanecilik yapamayız. ‘Özel devlet hastanesi’ haline geliriz. Amacımız o değil. Ben hastamı alıyorum, bakıyorum mesela tam 42 dakika konuşmuşuz. Ben bu hizmeti veremezsem olmaz ki!” Sağlık Bakanlığının yüzde 20 fark ısrarının faydasız olduğunu belirten Çorumluoğlu, “Bakanlık bence doğruyu görmeye başladı. Israrda fayda yok, ısrar hepimize zarar getirir. Yüzde 20 fark, son derece kötü durumda bulunan özel hastaneleri, yatırımcıları, belki bir süre daha ayakta tutar ama sonunda herkes batar” diye konuştu.

Şu anda yüzde 100’ün üzerinde fark ücreti alan hastanelerin varlığına dikkat çeken Çorumluoğlu, fark ücretinin artmasıyla hasta kaybı olmayacağını söyledi. Çorumluoğlu ayrıca, fark oranının yüzde 20’de kalması durumunda pek çok hastane grubunun sözleşmeyi iptal edeceğini, bu rakamda hizmet vermenin mümkün olmayacağını ifade etti.

Ücretler ayakta ve yatarak tedavide ayrılmalı
Ayakta tedavide yüzde 100 fark oranının kendilerini memnun ettiğini belirten Özel Bilgi Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mete Aldan, yatarak tedavide daha ayrı bir ücretin belirlenmesi gerektiğini söyledi. “Daha önce yüzde 20 ile sınırlanacağı söylenen ancak TBMM’de yasanın görüşülmesi sırasında ‘Bakanlar Kurulu kararı ile bir katına kadar yükseltilebilir’ şeklinde muğlak bir ifade ile neticelenen özel sağlık kuruluşlarının fark alma hakkı ile ilgili bazı düzenlemelerin yapılmasında yarar var” diye konuşan Aldan, ayakta tedavide yüzde 100, yatarak tedavide yüzde 200 fark ücreti uygulamasını savundu.

Tıp merkezinde fark yüzde 20
Özel hastane ve vakıf hastanelerinde ayaktan ve yatarak tedavilerde ayrı fark alma hakkının getirilmesi gerektiğini belirten Aldan şunları söyledi:
“Bu fark ayaktan paketlerle yüzde 100 şeklinde uygulanırken yatarak uygulanan paketlerde gerekli yasal düzenleme yapılarak yüzde 200’e ulaştırılması planlanmalıdır. Tıp merkezlerinde alınabilecek fark ücreti yüzde 20 ile kısıtlanmalı, cerrahi tıp merkezlerinde bu tavan yüzde 50’ye yükseltilmelidir. Tıp merkezleri ve dal merkezleri ile ilgili hazırlanan yönetmelik, mevcut merkezlerin hemen hemen tümünün kapanması neticesini getirecektir. Eğer sağlık ve hijyen açısından yetersiz olan merkezler var ise, sadece bunların sistem dışında tutulmasını sağlayacak daha yumuşak bir düzenleme yapılmalıdır. Sonuç olarak, yetersiz tıbbi hizmet veren veya faturalamayı suistimal eden kurumlar cezalandırılmalı, yaşın yanında kuru da yanmamalıdır.”

Ultrasonla ilgili hiçbir fiyat yok
Özel Kayseri Tekden Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kemal Tekden, orandan memnun olduklarını belirterek, hastanelerin ayakta kalabilmesi için en az yüzde 100 fark alması gerektiğini kaydetti. Ultrasonla ilgili hiçbir fiyatın olmamasını eleştiren Tekden, “Oysa ultrasona ayrı bir doktor bakıyor ve fiyat belirlenmemiş, bu nedenle ultrason ücretsiz oluyor paket fiyatın içinde değerlendiriliyor ama bu başlı başına bir doktor muayenesi. Bunu görmezden gelmek yanlış” diye konuştu. Suistimallerin önüne geçmek amacıyla bazı kararların alındığını söyleyen Tekdan, Sağlık Bakanlığının ve diğer bakanlıkların denetim mekanizması kurması gerektiğini bildirdi. “Özel hastanelerin özel anlayışını ciddiye almamak gibi bir durum var. Hizmet kalitesine devlet hastanesiyle mukayese edilerek bakılıyor. Yani neden hekim devlet hastanesinde 100 hastaya bakıyor da özelde 30 hastaya bakıyor? Çünkü standart bu” diye konuşan Tekden şu örneği verdi:

“Mesela hormon kitini 2.5 euroya alıyoruz. 2.5 auro şu anda 5 lirayı geçti. Devlet de 5 lira veriyor bu hormon kitine. Sadece ilaç giderini karşılamıyor bu daha personel, doktor, hastane giderleri vs var. Bunlar 10 liraya mal oluyor. Biz yüzde 100 fark ücreti aldığımız zaman bu ancak kendini kurtarıyor. Bu örnekleri çoğaltmak mümkün. Yüzde 100’ün altında alınan fark ücreti hastanelere büyük zararlar verecektir veya suistimallere kapı açacaktır.”

“Devlet de fark almalıdır”
Sağlık Bakanlığının özel hastanelerin fikrini almadan bir takım düzenlemeler yaptığına dikkat çeken Tekden, Bakanlığın tepki aldığını ifade etti. Tekden şöyle konuştu:
“Fark alınmadığı takdirde devletin kaybı daha fazla olacaktır. Biz şimdi fark alarak 30 hasta bakıyoruz diyelim. Fark almadığımız zaman bu rakam 60-70’e çıkacak. Ama nasıl bakacak? Bu hastaların çoğu gereksiz yere muayene olacak. ‘Bir gideyim de şuralarımı göstereyim’ diyen hastalar olacak. Böylece gerçek hastalar geri planda kalacak. Bu nedenle devlet hastanesi de 1-2 lira fark almalıdır. O zaman hasta sayısı otomatik olarak yarı yarıya düşer. Sadece hastane ve doktor suistimali değil hasta suistimalinden de söz etmek gerekir. Ücretsiz olunca doktorlar devamlı taciz edilecek.”

Gözler Bakanlar Kurulunda
Özel Karatekin Hastanesi Genel Koordinatörü Nimet Hasıripi, yüzde 100’lük fark oranının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirterek, “Çeşitli platformlarda da farkın yüzde 100 olmasını öngörüyorduk. Öngörümüzün TBMM’de kabul edilmesi bizi memnun etti. Özel hastanelerin varlıklarını sürdürebilmesi için bu orana ihtiyaç bulunmaktadır. Sıra bu oranın Bakanlar Kurulunda da kabul görmesine geldi” diye konuştu.

Sağlık Bakanının özel hastanelerin hiç fark almaması yönündeki düşüncelerinin Bakanlar Kurulunda benimsenmesi için girişimde bulunabileceğini ifade eden Hasıripi, Kurulda özel hastaneleri sıkıntıya düşürecek, çok düşük bir oranın belirlenmemesi talebinde bulundu.

Medimagazin

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most Popular