12 Ekim 2024, Cumartesi
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerÖzel Hastaneleri SGK`nın Ardından Şimdi de Kriz Vurdu

Özel Hastaneleri SGK`nın Ardından Şimdi de Kriz Vurdu

Sosyal sigortalı hastadan alınan ücrette yüzde 30`luk fark sınırlamasının ardından krizin etkisinde kalan özel hastaneler küçülmeye başlıyor. Özel hastanelerde 5 ay içinde 40 binden fazla kişinin işten çıkarılacağı öngörülüyor. Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) ile yaptıkları anlaşmayla yüzde 30 fark sınırlamasına takılan hastaneler, şimdi de krizin etkisiyle k&acircrlılıklarını korumak için kolları sıvadı.

İlk etapta eleman çıkararak bütçe dengelemeye odaklanan hastaneler, en az yüzde 5 küçülmeye gidiyor. Hem SGK`yla anlaşanların hem de anlaşmayanların zor durumda olduğu kaydedilirken, münferit olarak gözlenen işten çıkarmaların önümüzdeki dönem büyük boyutlara ulaşmasından endişe ediliyor. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği(OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, ekonomik kriz ve hastanelerin bankalara olan borçlarıyla birlikte sektörde 5 ay içinde 40 binden fazla kişinin işten çıkarılacağını söyledi. Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Engiz de sektörde bu konuda potansiyel riskin arttığını kaydetti.

SGK üzerindeki sağlık harcama yükünün artması nedeniyle hazırlanan ve Haziran ayında Resmi Gazete`de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre özel hastaneler sosyal sigortalı hastalardan ancak Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK) fiyatlarının yüzde 30`u kadar fark alabiliyor. 1 Temmuz`da yürürlüğe giren uygulama onkoloji, yoğun bakım, transplantasyon ve acil servis gibi hizmetlerde ise fark alımını tamamen kaldırdı. Bunun üzerine Amerikan Hastanesi, International Hospital, Memorial Hastanesi, Florence Nightingale ve Acıbadem Sağlık Grubu gibi 20 özel hastane bu rakamların hiçbir masraflarını karşılamayacağını söyleyerek SGK ile anlaşma imzalamadı.

Bankalar kapıya dayanır

SGK anlaşması olan ya da olmayan tüm hastanelerin eleman çıkaracağını vurgulayan OHSAD Başkanı Reşat Bahat, `Hastaneler yüksek teknolojiye sahip makinelere yatırım yaptı. Ama şimdi 20 hastane, makine parklarıyla SGK dışında kaldı. Diğerleri de hasta yoğunluğu olmasına rağmen yüzde 30 baskısıyla makinelerin taksidini ödeyemez hale geldi` dedi. Bahat, büyümeye devam eden hastanelerin ise bankalara borçlu olduğunu hatırlatarak, sektörün ciddi zarar ettiğine dikkat çekti. Acil servis, yoğun bakım, transplantasyon ve yenidoğandan fark alınmadığını anlatan Bahat, `Bunlar hesaba katılınca hastanelerin aldığı fark yüzde 15`e düşüyor. Bu şekilde ayakta kalmak imkansız. Yakında bankalar kapıya dayanır` dedi.

Hastaneler otele dönecek

Aynı zamanda Batı Hastanesi`nin de sahibi olan Bahat, geçen yıl bin 500 kişiyi işe almayı planladıklarını ancak getirilen sınırlamalar ve sektördeki belirsizlik nedeniyle tüm yatırımlarını askıya aldıklarını ifade etti. Sağlık Bakanlığı`nın ruhsat onayı bekleyen 200 hastaneyi sektördeki durumun iyi olduğuna dair işaret kabul ettiğine dikkat çeken Bahat, sözlerini şöyle sürdürdü: `Ancak yeni hastaneler açılmayacak. O müracaatlar sektör düzelir diye Ankara`da bekliyor. Yoksa hepsi ya otele dönecek ya da boş arazi olarak kalacak. Hastaneler sektörün geleceğine güvenip borçlandı ama şimdi zarar ediliyor.

Kriz nedeniyle özel hastanelerde çalışan doktorların kazançları da düştü. Özeldeki doktorlar bu kadar az kazanırken devlet doktorlarının 14 bin YTL alması bizi çaresiz bırakıyor. Devletin bir doktor sıkıntısı var ama bunu beraber aşabiliriz. Özel sektör zaten getirilen kadro sınırlamaları nedeniyle doktor alamıyor. Ama büyümemize izin verdikten sonra frene basmak tüm planları alt üst ediyor.` Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Eski Genel Sekreteri Yaşar Yıldırım da yüzde 30 fark ücreti uygulaması sonucu sistem dışı kalan kuruluşların azalan hasta sayısı nedeniyle personel ihtiyacının da azaldığını belirtti. Sistem içindekilerin ise maliyetlerini kurtaramadıklarını ama direndiklerini söyleyen Yıldırım, parası olan hastanın da kriz korkusuyla `param cebimde kalsın` anlayışı içine girmesi sonucu SGK`yla anlaşma yapmamış hastanelerin zor duruma düştüğünü belirtti.

`Bu ortamda işten çıkarmalar şu an münferit olsa da sektörde bir hazırlık içine girildiğini biliyoruz` diyen Yıldırım, özellikle kimi büyük zincir hastanelerde bunun işaretlerinin görüldüğünü kaydetti. Yıldırım, kamu yetkilileriyle yüzde 30 fark ücreti konusunda görüşmelerinin sürdüğünü belirtirken, SGK`yla tüm branşlarda değil de branş başına anlaşma yapmalarına imkan verileceği söylenmesine rağmen buna halen gidilmediğini bildirdi. Yıldırım, `1 Kasım`da uygulamaya geçileceği belirtiliyordu ama hazırlık yok. Yılbaşından önce zor gözüküyor` dedi.

Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Engiz ise Medicana olarak işten çıkarma gibi bir uygulamalarının söz konusu olmadığını belirtti. Engiz, SGK`yla yüzde 30 fark ücreti üzerinden anlaşma yapan hastanelerde ciddi bir hasta artışı meydana gelmesi nedeniyle böyle bir ortamda işçi çıkarmanın çok mümkün olmadığını söyledi. Engiz, diğer yandan tamamen ticari kaygıyla sektöre hızlı giriş yapan bazı zincir hastanelerde bu durumun başlamış olabileceğini kaydederek, `Sektörde potansiyel bir risk olduğu doğru` dedi.

20 hastane sistem dışı

* Özel hastaneler sosyal sigortalı hastalardan ancak SGK fiyatlarının yüzde 30`u kadar fark alabiliyor.

* Onkoloji, yoğun bakım, transplantasyon ve acil servis gibi hizmetlerde fark alımı tamamen kaldırıldı.

* 20 özel hastane SGK ile anlaşma imzalamadı.

Referans Gazetesi

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular