Hükümetin sağlıkta global bütçe önleminin faturası vatandaşa çıkıyor. Vatandaşın özel kuruluşlarda tedavide verdiği “fark ücreti”ndeki sınırın yüzde 30`dan yüzde 100`e çıkarılması gündemde.
Özel Hastaneler Platformu ve Sağlık İşletmeleri Federasyonu (SİF) Başkanı Mehmet Altuğ, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile global bütçe görüşmelerinde gelinen noktada, fark ücretin yüzde 100`e çıkarılmasına sıcak bakıldığını ve buna ilişkin bir mutabakat metninin oluşturulmasını beklediklerini kaydetti. Altuğ, “En geç pazartesi günü bir mutabakat metninin oluşturularak bize iletilmesini bekliyoruz. Şu an zaten fark ücrette yüzde 30 sınırıyla yetiniyorduk. Bu oranın yüzde 100`e çıkarılmasının sektör için bir nefes olacağını düşünüyoruz” dedi.
5 bakanla bir araya gelecekler
Altuğ, görüşmelerde bir kez daha fark ücretteki sınırlamanın kaldırılmasını talep ettiklerini ancak SGK yetkililerinin kendilerine bunun için yapılması gereken kanun değişikliğini öngörmediklerini belirttiğini söyledi. Global bütçenin 2009 yılı bütçesinin altında olmaması ve enflasyon oranının hesaba katılacağı konusunda ise anlaştıklarını bildiren Altuğ, “Israrımız artan kapasite ve yeni hastanelerin de hesaba katılması konusundaydı. Bu konuyu da değerlendirecekler” dedi. Altuğ, önümüzdeki günlerde sektöre bir süre önce global bütçeyi anlatan 5 bakanla tekrar bir araya gelebileceklerini de kaydetti. Temmuz sonunda Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yapılan toplantıya Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katılmıştı.
Özel sağlık kuruluşları ile SGK arasında son olarak perşembe günü yapılan toplantı ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydın`ın başkanlığında gerçekleşti. Sektör tarafından toplantıda yapılan sunumda, 2`nci ve 3`üncü basamak sağlık hizmetlerinin yüzde 33`ünün özel sektör tarafından karşılandığı belirtilerek belirlenecek bütçeden sektörün tedavi bütçesinin yüzde 35`ini alması talep edildi. Sektör, fark ücretin global bütçe ile aynı anda yüzde 100`e getirilmesini ve daha fazla fark almak isteyen kurumlara ise “Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) fiyatlarının yüzde 70`ini ödeme seçeneği ile idari sözleşme şansı” tanınmasını istedi. Sunumda ayrıca, SUT fiyatlarında güncelleme ve yüzde 30 enflasyon farkı talep edildi.
Kaynak : Referans Gazetesi
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU