23 Nisan 2025, Çarşamba
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerKatılım payının artırılması hastaları da özel hastaneleri de zora sokar

Katılım payının artırılması hastaları da özel hastaneleri de zora sokar

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, 1 ekimden itibaren vatandaşın özel hastanelere ödediği muayene katılım payının 2 liradan 15 liraya çıkarılmasının, hem hastaları hem de özel sağlık kuruluşlarını mağdur edeceğini savundu.

Genel Sağlık Sigortası Kanununda yapılan değişikliğe dayanarak gerçekleştirilen katılım payı artışını değerlendiren Yalçıntaş, muayene katılım payı bedelinin, aynı basamakta yer alan özel hastane ile devlet hastanesi arasında eşit olmasının daha doğru olacağını kaydetti. Yalçıntaş, Sosyal Güvenlik Kurumunun Danıştay kararına uyarak 1 Haziran 2009`dan bu yana muayene katılım payını özel, devlet ve üniversite hastanelerinde eşit 2 lira olarak uyguladığını belirtti. Başkan Yalçıntaş, bu bedelin 1 Ekim 2009`dan itibaren ise devlet hastanelerinde 8 lira ve özel sağlık kuruluşlarında 15 lira olarak belirlendiğini ifade etti. Yalçıntaş, hastanın ödeyeceği 15 liranın 12 lirasının muayene sırasında, 3 lirasının ise eczaneden ilaç alırken tahsil edileceğini söyledi.

15 lira gibi yüksek bir bedelin, özel sektörü kamu hastanelerine karşı haksız rekabete sürükleyeceğini kaydeden Başkan Yalçıntaş, uygulamanın olası sonuçlarını şöyle anlattı:

“Devlet hastanelerinde 8 lira muayene katılım payı alınırken, özel hastanelerde 15 lira alınacak. Bu hali ile katılım bedeli uygulaması, gereksiz ve mükerrer muayeneleri `caydırıcı` değil, özel hastaneleri tercih eden vatandaşı `cezalandırıcı` duruma gelecektir. Şöyle ki muayene için sözleşmeli özel sağlık
kuruluşlarını tercih eden orta ve alt gelir sahibi SGKlı hastalar 12 lira 3lira
muayene katkı payı ödemek yerine, sağlık ocakları ile 1. basamak sağlık kuruluşlarına yönelecekler. Çünkü buralarda hiç katkı payı alınmıyor. Hastalar, devlet hastanelerine başvurduklarında da özel hastanelerdeki 15 liranın neredeyse yarısı kadar, 8 lira bedel ödeyecekler. Bu tablo da, özellikle çok küçük fark ücretleri ile SGKlı hastalara hizmet veren özel sağlık kuruluşlarını çok zor duruma düşürecek ve hatta kapanma noktasına getirecek. Çünkü özel tıp merkezlerinin hemen hemen tamamı, özel hastanelerin ise birçoğu hastadan 2 lira katkı payı ve ortalama 5-6 lira fark ücreti olmak üzere toplam
7-8 lira alarak, ancak hasta çekebilmektedir. Uygulamanın başlaması ile bu merkezlerin hastalardan muayene katkı payı dahil en az 17-18 lira almaları gerekecek. 7-8 lirayı bile ödemede zorlanan hastaların çoğu fiyatı yüksek bularak sağlık ocakları ve devlet hastanelerine yönelecek. Bu da bir taraftan sağlık ocakları ve devlet hastanelerinde yığılmaya sebep olurken, hasta kuyruklarının oluşmasına da zemin hazırlayacak. Özel sektörün yaptığı sağlık tesisleri ise kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kalacaktır.”

Hükümetin 2004te başlattığı Sağlıkta Dönüşüm Programı ile devrim niteliğinde uygulamalar yaptığına vurgu yapan Yalçıntaş, Türkiyede sağlık hizmetlerinin kalitesinin yükselmesinde özel sağlık sektörünün de çok büyük payı olduğunu vurguladı.

Başkan Yalçıntaş, sözlerini şöyle tamamladı:
“Türkiye`de şu anda nitelikli sağlık hizmetinin önemli bir bölümü, özel sağlık kuruluşları tarafından verilmektedir. Ancak, özellikle son yıllarda katkı payı şeklindeki uygulamalar yüzünden özel sağlık sektörü sıkıntılar yaşamaktadırlar. Gerekli düzenlemelerin yapılmaması durumunda özel hastane ve tıp merkezleri, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşmelerini iptal etmek durumunda kalabilecekleri kanaatindeyiz. Sağlık sektörünün önemi münasebetiyle, yetkililerin vakit kaybetmeden özel sağlık kuruluşları ile bir araya gelerek düzenlemeyi yeniden gözden geçirmeleri daha doğru olacaktır.”

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most Popular