Hasta muayene katkı paylarının yükseltilmesi nedeniyle Elazığ`da hizmet veren özel sağlık kuruluşları ortak bir basın bildirisi yayınlayarak tepkilerini dile getirdi.
Bildiride, yapılan katılım payı artışıyla birlikte özel sağlık kuruluşları ile kamu hastaneleri arasında haksız rekabete yol açıldığı, özel kuruluşların kapanması halinde işsizliğin artacağıve vatandaşın cezalandırıldığı belirtildi.
Bildiri şöyle:
“Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumunun, ‘Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliği’ ne istinaden
2. ve 3. basamak sağlık kuruluşlarına başvuranlardan alınacak katkı payının
Kamu kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında 15 TL olarak uygulanmasına 01 Ekim 2009 tarihi itibari ile başlandı.
Kamu kurumlarında 8 TL, özel sağlık kurumlarında 15 TL olarak uygulanmasına 01 Ekim 2009 tarihi itibari ile başlandı.
Daha önce benzer uygulama, Danıştay tarafından uygulamayı belirleyen yasanın amir hükümleri dışında uygulandığı için iptal edilmiştir.
Tedavi edici hizmetlerde hastaların ödediği katkı payı eşit olmalıdır, haksız rekabete yol açacak uygulamalardan kaçınılmalıdır. Anayasada tarif edilen kurumların ve bireylerin eşitlik ilkesi göz ardı edilmemelidir.
Hastalar özel sağlık kurumlarına başvurduğunda, 12 TL muayene sırasında başvurduğu sağlık kuruluşunda, 3 TL ise eczaneden ilaç alırken tahsil edilecektir. 15 TL gibi yüksek bir bedel, özel sektörü kamu hastanelerine karşı haksız rekabete sürükleyecektir. Bu haliyle alım gücü çok düşük olan ilimizde zaten katkı payı almadan sağlık hizmeti veren özel sağlık kuruluşları ekonomik olarak iflasın eşiğine gelecektir.
İlimizdeki özel sağlık sektörü bilindiği üzere istihdama çok büyük katkı sağlamaktadır. Yaklaşık 1000 çalışanı ile istihdama katkı sağlayan özel sağlık kuruluşları bu haksız uygulama nedeniyle çok zor duruma düşecektir. Bu haliyle katılım bedelinin uygulanması gereksiz ve mükerrer muayeneleri caydırıcı değil, özel hastaneleri tercih eden vatandaşı cezalandırıcı duruma gelecektir.
Hastalardan herhangi bir fark ücreti almadan sağlık hizmeti sunan ilimizdeki özel sağlık kuruluşları bu uygulama ile çok zor duruma düşecektir. İlerleyen zamanda da bir çok özel sağlık kuruluşu kapanacak ve bu sektörde çalışanlar işsiz kalacaktır.
Muayene katkı payı uygulanacaksa daha makul bir miktara düşürülmeli ve aynı basamakta yer alan sağlık kurumları için aynı miktar belirlenmelidir. Kamu, özel ayrımı yapılmamalıdır.”
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU