Kamu Yönetimine Neşter Toplantısı
Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından 21 Mayıs 2008 Çarşamba günü Ankara`da Karayolları Genel Müdürlüğü Konferans Salonu`nda başlayacak olan “Kamu Personel Sistemi ve Sorunları” isimli sempozyuma ilginin büyük olması bekleniyor.
Türkiye’de idarenin ıslahına ve yeniden yapılandırılmasına dair çalışmaların tarihi 19. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Türk modernleşme tarihi içerisinde reformist sultanlardan biri olarak bilinen III. Selim’in başlattığı reform çalışmalarının üzerinden iki yüz yıl geçmiştir. II. Meşrutiyet’in ilanının üzerinden ise tam yüz yıl geçmiş olmasına rağmen yenileşme çabaları bir türlü tamamlanamamıştır. Seksen beş yıllık Cumhuriyet tarihimiz başka bir anlatımla aslında bir reformlar tarihidir. Türkiye bugün 1839’da Tanzimat Fermanının ilanında yaşadığı heyecan ve arzu ile “yeni reformunu” beklemektedir.
Türkiye’de “uzun ince bir yol hikayesine dönen” reform meselesi her alanda olduğu gibi devletin yeniden yapılandırılması alanında da önemli bir ihtiyaç olarak karşımızda durmaktadır. İdare aygıtının yeniden yapılandırılmasının en önemli unsurlarından biri kamu personeli sisteminin yeniden yapılandırılmasıdır. Vatandaşlara daha nitelikli kamu hizmeti vermek, “bugün git yarın gel anlayışını” ortadan kaldırmak, kamuda yaşanan hantallığın önüne geçmek ve asık suratlı gri tonlu bir devlet zihniyeti yerine önce insan diyen güler yüzlü bir devlet anlayışını hakim kılmak kamu personel sisteminin yeniden yapılandırılmasının temel nedenleridir.
Edebali’nin Osman Beye seslendiği biçimiyle “…milleti yaşat ki devlet yaşasın” düsturunda olduğu gibi yönetimlerin vatandaşların refahını ve mutluluğunu öncelemesi gerekmektedir. Oluşturulan en iyi yönetim sisteminin nitelikli personel ile donatıldığında etkili ve verimli bir kamu hizmeti sunduğu gereçeği göz önüne alındığında devlet-kamu hizmeti-insangücü sistemi içerisinde kamu personeli kilit rol üstlenmektedir. Personel reformu konusunda yapılacak çalışmalar yalnız personel sisteminin iyi işlemesini sağlamakla kalmayıp devletin de iyi işlemesini sağlayacak en önemli düzenlemelerdendir.
1950’li yıllarda çıkarılmaya çalışılan ancak 1965 yılında tamamlanan 657 sayılı Devlet Memurları kanunu bugün tam bir “yamalı bohça” halini almıştır. Personel sistemi ülkenin ihtiyaçlarına cevap verememektedir. Kamu personel rejimimiz, geçen dönem içerisinde yaşanan gelişmelerin gerisinde kalmış, değişen toplumsal-siyasal ve ekonomik yapıya uyum sağlayamamış ve onunla bütünleşememiştir.
Bugün kamu personel sistemimizin başta ücret sorunu olmak üzere istihdamın düzenlenmesi, coğrafi dağılım, insan gücü planlaması, görev, yetki ve sorumlulukların dengeli biçimde dağıtılması, çalışanların yönetime katılması, liyakat ve sınıflandırma gibi alanlarda birçok sorunu bulunmaktadır. İşte Kamu Araştırmaları Vakfı tarafından düzenlenen bu sempozyumla bu kapsamda ve ilk defa tüm tarafların bir araya gelmesiyle sorun masaya yatırılacak ve tartışılacaktır. Kamu personel sistemi akademisyenler, bürokratlar, siyasetçiler ve sendikalar tarafından enine boyuna konuşularak “çağdaş bir personel sisteminin nasıl olması” gerektiği sorusuna cevap aranmaya çalışılacaktır.
cafesiyaset.com