17 Nisan 2025, Perşembe
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerKamu Özel Ortaklığı sağlık yatırımlarını artıracak

Kamu Özel Ortaklığı sağlık yatırımlarını artıracak

Kamu Özel Ortaklığı sağlık yatırımlarını artıracak

Dünyada yaygın bir şekilde uygulanan Kamu Özel Ortaklığı, Türkiye’de de önümüzdeki dönemde yaygın bir şekilde kullanılacak. “Sağlıkta Kamu Özel Ortaklığı, Sağlık Kentleri-08 Kongresi” 1-2 Temmuz tarihleri arasında İstanbul WOW Hotels &amp Convention Center’de gerçekleştirildi.Sağlık Bakanlığı ve Kamu Özel Ortaklığı Derneği işbirliği ile düzenlenen kongrede, ülke genelinde kurulması planlanan ‘Sağlık Kentlerinde’, ihale ve arsa tedarik süreci, yasal düzenlemeler, medikal tedarik, sigortacılık, IT teknolojileri, lojistik ve finansman konularında önemli sunumlar yapıldı.

Toplantıda, içerisinde farklı alanlarda uzmanlaşmış ihtisas hastanelerinin, yüksek teknolojiye sahip laboratuvarları, araştırma merkezleri, sağlık teknoparkları, sosyal tesisler, otel ve medikal oteller, alışveriş merkezi, idari merkezleri, merkezi acil ve yoğun bakım üniteleri, merkezi eczane ve depo yapıları, konaklama imk&acircnları, atık yönetimi, yeterli büyüklükte otopark peyzaj alanları ve üstün nitelikteki teknolojik, fiziksel altyapı koşulları ile bir bütün olarak tasarlanan sağlık kompleksleri, şeklinde tanımlanan ‘Sağlık Kentleri’ her yanıyla tartışıldı.

Nitelikli sağlık hizmeti
Uluslararası arenada sağlık, bilişim, inşaat gibi alanlarında uygulamalarına rastlanan Public-Private-Partnership (PPP) model alınarak yürürlüğe giren uygulama Kamu Özel Ortaklığı Finansman Modeliyle, sağlıkta kalitenin arttırılarak nitelikli bir sağlık hizmeti sunumu gerçekleştirilmesi hedefleniyor. Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın bizzat ilgilendiği projenin kamuya lansmanı ve taraflara anlatımını Kamu Özel Ortaklığı Derneği yürütüyor. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakan Akdağ, “Sosyal devlet olan Türkiye’de sağlık hizmetleri sunumunun patronajı daima devletin elinde olacak” dedi. Geçtiğimiz 5 yılda sağlıkta önemli ilerlemeler kaydedildiğini, nitelikli sağlık alanlarının oranının % 20’ler civarına çıkarıldığını, Türkiye’de kişi başına düşen sağlık harcamasının 6.000-USD seviyesinde olduğunu belirten Bakan Akdağ, ülke genelinde 16 sağlık bölgesi oluşturduklarını, yatak doluluk oranının ise % 75’ler civarında olduğunu vurguladı. Kamu Özel Ortaklığı’na çok önem verdiğinin altını çizen Bakan Akdağ, önümüzdeki 7 yıl içerisinde Türkiye’nin 30 yıllık sağlık yatırımı ihtiyacının tamamlanacağını kaydetti.

120 Sağlık Kompleksi
Özel sektörle 25-30 yıllık ortaklıklar yaparak, Tıbbi İşletme dışındaki Güvenlik, Temizlik, IT Teknolojileri, İşletme ve Otelcilik gibi hizmetleri özel sektörün finanse edeceğini hatırlan Akdağ, bu sistem sayesinde kişi başına düşen yatak alanını 130m çıkaracaklarını ve nitelikli hizmet üretileceğini sözlerine ekledi. Hastane yapımı konusunda TOKİ ile yapılan işbirliğinde takas ve vade imk&acircnı elde edildiğini bildiren Akdağ, önümüzdeki günlerde pilot uygulamalar yapılması için hazırlanan şartnamelerin sektörel kamuoyuyla paylaşılacağını belirtti. Kamu Özel Ortaklığı Derneği Başkanı Özgür Bora Yaprak ise yaptığı konuşmada, Sağlık Kentleri için Ankara’da Etlik ve Bilkent,İstanbul’da İkitelli gibi pilot bölgeler seçildiğini, farklı büyüklükteki 120 Sağlık Kompleksinin özel sektörle birlikte hizmete açılması için gerekli yasal düzenlemenin yapıldığını ve bu yıl sonu itibariyle ihalelerinin yapılacağını hatırlattı. Yaprak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ülkemizde ihtiyaç duyulan tüm kamu yatırımlarının, giderek özel sektör işbirliği ile hayata geçirildiği günümüzde, sağlık alanında Sağlık bakanlığımızca yürütülen çalışmalar neticesinde büyük bir işbirliğinin olduğunu görmekteyiz. Sağlık alanında ihtiyaç duyulan yatırımların özel sektör işbirliği ile hayata geçirilmesini amaçlayan sağlıkta kamu ve özel sektör ortaklığının gelişmesi ve güçlenmesinde, doğru zamanda, doğru yerde ve yeterli bilgilendirme çalışmaları oldukça önem arz etmektedir.”

Ele alınan konular
Kongrenin ilk gününde Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Tosun, “Sağlık Kenti Kavramı ve Türkiye için Planlama Önerileri” konulu sunum gerçekleştirdi. Prof. Dr. Tosun şunları söyledi: “Ülkemizde sağlık tesislerinin sayısını arttırma, niteliğini iyileştirme ve insanımıza daha fazla hizmet sunabilme adına yoğun bir uğraşı içerisindeyiz. En alt basamaktan en üst basamağa kadar tüm sağlık tesislerinin daha iyiye doğru geliştirilmesi için çalışmalar aralıksız sürdürülmektedir. Dünyada sağlık tesisleri giderek gelişmekte ve nitelikli sağlık hizmetlerinin sunulduğu sağlık merkezleri oluşturulmaktadır. Benzer şekilde ülkemizde de bu tip merkezlerin kurulması için, sağlık tesislerinin en büyüğü olarak tanımlayabildiğimiz ‘Sağlık Kentleri’ kurulması çalışmalarımız sonuçlanma aşamasındadır.” İkinci sunumu yapan Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Prof. Dr. Sabahattin Aydın, “Sağlık Kenti Yönetimi İçin Hastane Birlikleri Modeli”ni anlattı. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Öner Odabaş ise, “Yürütülmekte Olan Sağlık Kenti Projeleri” ile ilgili sunum yaptı. Sağlık Bakanlığı, Kamu Özel Ortaklığı Program Danışmanı Erkan Topal “Genel Yaklaşım ve Türkiye Modeli”, Babcok &amp Brown’dan Mike Letto “Kamu Özel Ortaklığı Finansal Model Kurgusu” ve DLA’dan Fredericco Sutti “Hizmet Sunum Modelleri” konulu sunumları gerçekleştirdi. Kongrenin ikinci gününde açılış konuşmasını Sağlık Bakanı Recep Akdağ yaptı. Daha sonra “Sağlık Yapılarından Sağlık Kentlerine Mimari Tasarım”, “Sağlık Kentlerinde Arazi Planlaması Çalışmaları”, “Sağlık Şehirleri Planlaması ve Medikal Ekipman Yönetimi”, “Sağlık Kentlerinde IT Teknolojileri”, “Sağlık Kentlerinde Sigortacılık”, “Sağlık Kentlerinde Medikal Hizmet Alımları Yönetimi”, “Sağlık Kentlerinde Lojistik Hizmetlerin Yönetimi”, “Sağlık Kentlerinin Finansmanında Geri Ödeme Mekanizmaları” ile ilgili sunumlar yapıldı.

Sağlık kenti nedir?
“Sağlık Kentleri”, içerisinde farklı alanlarda uzmanlaşmış ihtisas hastanelerinin, yüksek teknolojiye sahip laboratuvarlar, araştırma merkezleri ve sağlık teknoparklarının, sosyal tesislerin, otel ve medikal otellerin, alışveriş merkezi, idari merkezler, merkezi acil ve yoğun bakım ünitelerinin, merkezi eczane ve depo yapılarının, konaklama imk&acircnları, atık yönetimi, yeterli büyüklükte otopark peyzaj alanları ve üstün nitelikteki teknolojik, fiziksel altyapı koşulları ile bir bütün olarak tasarlanan sağlık kompleksleri olup sağlık hizmetlerinin son basamağı ve sağlık ocaklarından, dal merkezlerine doğru giden sağlık tesislerinin en uzmanlaşmış hali olarak tanımlanıyor. Sağlık kentleri, gerçekleştireceği işlev açısından kamunun ihtiyacı olan hizmeti tüm kullanıcılara bugün olduğundan daha konforlu, daha kaliteli ve daha yeteri düzeyde sunacağı, araştırma ve geliştirme çalışmalarının yürütüleceği modern sağlık kampüsleri olarak da biliniyor.

Medikalplus

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Most Popular