Özel sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumu ‘alacakaranlık kuşağı’ olarak tanımlayan özel hastanelerin temsilcileri, SGK‘nın tasarruf tedbiri olarak aldığı kararların sektörün önüne set çektiğini söyledi
Geçen aylarda SGK‘lı hastalardan alınan 10 liralık katkı payının 2 liraya düşürülmesiyle rahat bir nefes alan özel sağlık sektörü, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) hastanelerde global bütçe uygulamasını gündeme getirmesine tepki gösterdi. SGK’nın sektörü olumsuz şekilde etkileyen kararlar aldığını savunan sektör temsilcileri, alınan kararların belirsizliklerle dolu olduğu ve sektörün önüne set çektiği görüşünde.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları (OHSAD) Başkanı Dr. Reşat Bahat, “Global kriz ve özel hastanelere giden SGK’lı hastalardan alınan farkın yüzde 30’la sınırlandırılması özel hastanelerin karlarını büyük ölçüde düşürdü.
Geçen aylarda 10 liralık katkı payının 2 liraya düşürülmesiyle sektör hareketlendi ama şimdi de ‘ne kadar hasta bakarsanız bakın ve ameliyat yaparsanız yapın, size belli bir para vereceğiz’ deniyor. Bu yıl tahmini bütçe 5.3 milyar lira. Bütçe eylülde biterse aralık ayına kadar bedava mı bakacağız? Maliyetimizi karşılamaz.” dedi.
Bahat, bu uygulamanın özel sektörün önüne set çekeceğini söyledi.
Sektörde büyüme yok
Yılda 30 milyar liranın üzerinde olan sağlık harcamalarından özel sektörün 9.5 milyar lira pay aldığını ifade eden Bahat, sektörün SGK’dan ise 4.5 milyar TL bütçe aldığını belirtti. Bu yıl sektörde büyüme beklemediklerini söyleyen Bahat şöyle dedi:
“Geçtiğimiz yıl özel hastane ve sağlık kuruluşlarına toplam 60 milyon kişi geldi. Bu yıl bir artış beklemiyoruz. Global bütçe ve yüzde 30 kısıtı gibi sektörün önündeki engellerin kalkması gerekiyor. Fark alınamayan bölümlerin azaltılması ve fiyatların artırılması lazım. Tamamlayıcı sigorta dediğimiz SGK’nın ödediği ücret dışındaki kısmın özel sigortalar tarafından ödenmesine olanak sağlanmalı.”
‘110 değil 10 hastane’
SGK’nın aldığı yeni kararlarla sektörün belirsizliklerle karşı karşıya kaldığını ifade eden Bahat, bu durumun yeni hastane yatırımlarını da ertelediğini belirtti. Bahat şöyle dedi: “Bir hastane 150 milyon dolara mal oluyor. Çünkü çok yüksek teknoloji barındırıyor.
Sektör sık sık ve negatif yönde kuralların değiştiği bir sektör oldu. Sayın Bakanım, ‘110 hastane izin için kuyrukta’ diyor ama şu an tün Türkiye’de yapılmakta olan 10 hastane var. Açılacak olanlar da geçtiğimiz yıllarda yapımına başlanmış projeler.”
Kârlar eridi
Özel Hastaneler Platformu Başkanı Mehmet Altuğ ise özel hastane ve sağlık kuruluşlarının karlarında büyük ölçüde düşüş olduğunu ifade etti. Altuğ, şöyle devam etti: “Özel Sağlık sektörünün durumu şu anda çok kötü.
Zarar etmeyen kendini kar etmiş sayıyor. Sektöre ilişkin sürekli yeni tebliğler yayımlanıyor ve biz artık takip edemez hale geldik. Sektörde gereken düzenlemeler yapılırsa yatırımlar daha artar. Çünkü hem teknolojik alt yapımız, hekimlerimiz hem de yeni hastanelerimizle sektör büyük potansiyel taşıyor. Dünyayla yarışacak durumdayız.”
Fiyatlar elden geçsin
Universal Hospitals Group Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Azmi Ofluoğlu, sağlık sektöründe fiyatların gözden geçirilmesini ve düzeltilmesini istedi. “Özel hastaneler olarak devamlılığı sağlamak için nasıl kar edeceğimizi düşünmemiz lazım” diyen Ofluoğlu şöyle konuştu: “SGK’nın aldığı pek çok kararı doğru buluyorum, onlar da haklı ama biraz daha kar edebileceğimiz uygulamalar olabilir. Fiyatlar yeniden elden geçirilebilir.” Eylül ayında dokuz hastanenin açılışını yapacaklarını dile getiren Ofluoğlu, “7 tane daha inşaatı devam eden hastanemiz var. Sudan, Tiran gibi ülkelerde hastane açacağız. Tanzanya‘da poliklinik açmamızı istiyorlar. Orada poliklinik açabiliriz” dedi.
‘Kalite için SGK ile anlaşmadık’
Özel hastanelerin SGK kapsamına girme sürecinin hastaneler için yıpratıcı olduğunu bu nedenle SGK kapsamına girmemeyi tercih ettiklerini belirten Kadıköy Şifa Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Buket Pilavcı, “Koşullar tam olarak bilinmiyordu, bazı kararlar anlaşma yapıldıktan sonra alındı. Hastalarımızla olan ilişkimizi sürekli belli bir kaliteyi bozmadan yürütmek için anlaşma yapmadık. SGK kapsamına giren hastanelerin bazılarında nakit akışı dengesizlikleri, hasta ve çalışan memnuniyetsizlikleri gibi sorunlar başladı” diye konuştu.
Her köşe başında hastane açılmasını doğru bulmadığını ifade eden Pilavcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Hastane açmanın belli standartları olmalı. Bakanlık denetlemek için sert tedbirler aldı. Ancak bu tedbirler hepimizi negatif etkiledi.” Uzun vadede 6 hastane yatırımı yapacaklarını söyleyen Pilavcı, krizle yatırımlarını yeniden gözden geçirdiklerini belirtti.
‘Global bütçe dünyada yok’
Özel sağlık sektörünün içinde bulunduğu durumu ‘alacakaranlık kuşağı’ olarak niteleyen Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Başhekimi Dr. Sedat Azak, ayakta tedavi kurumlarının sistem içine eklenmesiyle sektörün cirosunun yükseldiğini ancak son alınan önlemlerin sektörün gelişimini engellediğini dile getirdi. Azak şöyle dedi: “SGK’da hem yöneticiler hem uygulamalar çok çabuk değişiyor. Şu aşamada ‘global bütçe’ ve özel sektörün payı tartışılıyor. Özel sektörün bütçesinin sınırlandırılmasını doğru bulmuyorum. Bu uygulamanın dünyada bir örneği yok.” Azak, bu yıl içerisinde endokrin ve diyabet merkezi ve ortopedi, nöroloji ve beyin cerrahi acil merkezleri oluşturacaklarını söyledi.
‘Talepte daralma var’
Özel sağlık sektöründe son iki yıldır geleceği göremediklerini belirten Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç “Kamu sağlık harcamaları çok yükselmiş, sunulan hizmetin kalitesinin sorgulanmadığı, daha çok “finansman”, “katılım payı” ve “fark” gibi ticari kavramların ön plana çıktığı günler yaşıyoruz” dedi. Krizle birlikte sektörde talep daralması yaşandığını ifade eden Genç şöyle dedi: “Ertelenebilen sağlık ihtiyaçlarında talepler düştü. Bu durum hastane cirolarına da yansıdı. Bizim de hasta sayımızda belirli branşlarda düşme oldu.” 2009 yılında Ataşehir‘de yeni bir hastane açacaklarını söyleyen Genç, yıl sonunda Antalya‘daki hastanelerinin de faaliyete başlayacağını belirtti.
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU