Ankara`da tek ruhsatlı yükseltilmiş helikopter pisti Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesinde hizmet veriyor. Son 6 ay içinde 8 hava ambulansı hastanenin heliportuna iniş yaptı.
Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi Başhekimi Dr. Mehmet Altuğ, yaptığı açıklamada, hastaya acil müdahalede zamanla yarışıldığını, bu nedenle teknolojinin imkanlarından özellikle hastanelerde olabildiğince faydalanılması gerektiğini söyledi.
Hava ambulanslarının, hastanın güvenli, acil ve hızlı bir şekilde ilgili hastaneye getirilmesinde çok önemli olduğunu belirten Altuğ, helikopterin güvenli olarak iniş yapabilmesinin ve hastanın ambulanstan nakledilmesinde sorun yaşanmaması için uygun koşulların sağlanmış olması gerektiğini dile getirdi.
Altuğ, hastanelerinin “Ankara`nın tek ruhsatlı heliportuna sahip hastane olduğunu“ belirterek, “2008 yılının Nisan ayında açılan 164 yataklı Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesinin helikopter pisti, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından ağustos ayında ruhsatlandırılarak faaliyete girdi. Hastaneye son 6 ay içinde içinde 112 hava ambulansı ile 8 hasta getirildi“ dedi.
Helikopterle gelen hastanın sorunsuz bir şekilde hastaneye alındığını anlatan Altuğ, süreci şöyle anlattı:
“Hastaneye helikopter geleceği bilgisi alındıktan sonra gerekli hazırlıklara başlıyoruz. Hastamızın rahatsızlığına göre KVC, nöroloji veya acil hekimlerimiz heliportta hastayı teslim alıyor. İlk değerlendirmesinin ardından hasta, ameliyathane ya da tedavi göreceği birime naklediliyor ve tedavisine vakit kaybedilmeden başlanıyor.
Bu arada helikopterin inişi ile ilgili olarak yapılması gerekenler de var. Yangın müdahale ekibi, acil durum ekiplerimiz de helikopter gelmeden önce uygun şekilde gereken tedbirleri alarak beklemeye başlıyor. Bugüne kadar tüm inişleri sorunsuz bir şekilde karşıladık ve ambulansları sorunsuz bir şekilde uğurladık.“
Altuğ, hastalardan 4`ünün kalp krizi, 2`sinin nörolojik sorun tanısı ile hastaneye getirildiğini belirterek, “Ayrıca, doğum sonrası solunum yetmezliği çeken ikiz bebekler de hastaneye getirilerek, yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alındı ve hayata döndürüldü. Şunu belirtmek gerekir ki, Özel Lokman Hekim Sincan Hastanesi bugüne kadar, hava ambulansıyla devlet hastanesinden özele ve özelden özele sevk yapılan tek hastane konumunda“ diye konuştu.
-112 hava ambulansları, hastane ayrımı yapmıyor
112 hava ambulansları hasta nakli sırasında devlet ya da özel hastane ayrımı yapmıyor. Boş yatak, yoğun bakım ünitelerinin doluluğu gibi konuları hasta getirmeden önce hastaneden öğrenen 112 hava ambulansı, en kısa sürede hastanın naklini sağlayıp hastaneye teslim ediyor.
Hastane çatısında yer alan helikopter pistlerine yükseltilmiş heliport adı veriliyor. Yükseltilmiş heliportlar, hasta alımı ya da nakli sırasında olası zaman kayıplarını en aza düşürüyor. Ayrıca çatıda helikopterden alınan hasta, direkt olarak ameliyathane veya yoğun bakım ünitesine indiriliyor.
Yeni heliportlar yapılacak
Bu arada, Sağlık Bakanlığı`ndan alınan bilgiye göre, Çanakkale, Bursa, Afyonkarahisar, Konya, Adana, Samsun, Trabzon ve Van`da da helikopter ambulanslarıyla hizmet verilecek. Eylül ayı içinde gelmesi planlanan 10 yeni helikopter ambulansla birlikte Sağlık Bakanlığının hava ambulansı sayısı 17`ye çıkacak. Ayrıca, uygulama ile yeni hava ambulanslarının ineceği yerlere de heliportlar yapılacak.
Halen Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Kayseri, Erzurum ve Diyarbakır`da birer helikopter ambulans hizmet veriyor.
Birer hava ambulansının daha hizmete gireceği Ankara ve İstanbul`da ise helikopter ambulans sayısı 2`ye çıkacak.
Ambulans helikopterin vakaya en fazla çıkış yaptığı ve hasta taşıdığı il Ankara, en fazla kaldığı il ise Diyarbakır oldu.
Ambulans helikopterlerle bugüne kadar çığ düşmesi ve trafik kazalarında, kalp damar, solunum, sindirim ve sinir sistemi hastalıklarında, travmalarda, hamile ve yeni doğanların sağlık kurumlarına naklinde acil sağlık hizmeti sunuldu.
ANKARA (A.A)
ÖZEL HASTANELER PLATFORMU