7 Eylül 2024, Cumartesi
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerBakan Akdağ’dan Özele Rest, Hekime Tavsiye

Bakan Akdağ’dan Özele Rest, Hekime Tavsiye

Akdağ’dan özele rest, hekime tavsiye

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, özel hastanelerin katkı payına itirazlarıyla ilgili bir değişiklik yapmayı düşünmediklerini bildirirken, özele geçmek isteyen hekimlere de “Kamu dışında çok yüksek kazançlar elde edilebileceğini düşünen değerli meslektaşlarımız yanılmış olurlar. Yani, önümüzdeki yıl ve yıllarda hiçbir meslektaşımız böyle bir beklenti içine girmemelidir” dedi

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası’nda değişiklik öngören Tasarı’da, özel sağlık kurumlarının hastalardan alacakları katkı payına yüzde 20 sınırlama getirilmesi konusuna açıklık getirdi. Vatandaşın alım gücünü zorlamayacak, hakkaniyetli bir sistem oluşturmak zorunda olduklarını söyleyen Akdağ, “‘Bu şekilde yürütemem’ diyen özel sektör temsilcileri, kuruluşları varsa onlar da kendi yollarını bulacaklardır. Sözleşme imzalamazlar, kendi bildikleri yolda giderler” dedi. Akdağ, özele geçmek isteyen hekimlere de “Kamu dışında çok yüksek kazançlar elde edilebileceğini düşünen değerli meslektaşlarımız yanılmış olurlar. Yani, önümüzdeki yıl ve yıllarda hiçbir meslektaşımız böyle bir beklenti içine girmemelidir” mesajını verdi.

Özel sağlık kurumu yetkililerinin bu düzenlemeye karşı çıktıklarının hatırlatılması üzerine Akdağ, öncelikle vatandaşın neyi talep ettiğine veya neyi ödeyebileceğine bakıp sistemin buna göre oluşturulması gerektiğini söyledi. Söz konusu Tasarı’da gerek kamu hastanelerine, gerekse özel sektör kurum ve kuruluşlarına ne şekilde ödeme yapılacağına dair hüküm bulunduğuna işaret eden Akdağ, bu hükme göre oluşturulacak 7 kişilik komisyonda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 3, Sağlık Bakanlığının ise Hazine Müsteşarlığı, Maliye Bakanlığı ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile birlikte birer üye ile temsil edileceğini bildirdi.

Ödeme listesi hazırlanacak
Bu komisyonun gerekli çalışmaları yapıp alt komisyonlar oluşturarak maliyet esaslı bir ödeme listesi hazırlayacağını kaydeden Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Maliyet esaslı deyince kamunun ve özel sektörün standart maliyetleri var, bunlar dikkate alınacak ve listelerdeki fiyatlar da bunlara göre belirlenecek. Konumuz özel sektör olduğu için bu belirlenen maliyet esaslı, tabii verilecek bir k&acircr da var, bunlar dikkate alınarak belirlenen rakamlarla geri ödeme alacak. Bu geri ödemenin yüzde 20`lik kısmını da vatandaştan alabilecek. Şimdiki uygulamada vatandaştan sigortanın ödediği paranın bazen 2-3 misline varan miktarlarda paralar istendiğini biliyoruz. Hükümetimiz özel sektörden hizmet alınmasının önünü tabii ki böyle bir şeyi düşünerek açmadı. Vatandaşımızın ödeme gücü bellidir. Dolayısıyla bu esas üzerinden ödeme yapılması bizim kanaatimize göre en doğru olanıdır.”

“Şu anda böyle bir değişikliği hiç düşünmüyoruz”
Yüzde 20`lik limitin vatandaşın ödeme gücü açısından en yüksek limit olması gerektiğini kaydeden Akdağ, “Vatandaş kamunun hastanesinden hizmet alırken fark ödemeyecek, ama özelden hizmet alırken yüzde 20`ye kadar fark ödemeyi kabul etmiş olacak. O da özel sektörün tutumuna bağlı. Yüzde 20 almayabilir de daha az da alabilir. Vatandaşın alım gücünü zorlamayacak, hakkaniyetli bir sistem oluşturmak zorundayız” diye konuştu. Akdağ, “Yani özel hastanelerin bu konudaki itirazlarına göre bir değişiklik söz konusu değil mi?” sorusu üzerine, “Şu anda böyle bir değişikliği hiç düşünmüyoruz” yanıtını verdi.

“Hizmet vermek isteyen sözleşme yapar”
Bazı özel hastane yetkililerin, “Hastalardan alınabilecek katkı payının yükseltilmemesi halinde SSK`lı hastalara bakmayacakları” şeklinde açıklamalarda bulunduklarının belirtilmesi üzerine Akdağ, kendisine böyle bir şey söylenmediğini ifade etti. “Bu açıklamaların genel anlamda bu hizmeti sunanları kapsamadığını çok rahatça söyleyebilirim” diyen Akdağ, “Hizmet vermek isteyen sözleşme yapar hizmet verir, vermek istemeyen sözleşme yapmaz yoluna devam eder” diye konuştu.

“Özel sektörü sıkıntıya sokma maksadında olmadıklarını, amaçlarının vatandaşların sıkıntıya sokulmasını önlemek olduğunu” vurgulayan Akdağ, “Şu anda bile bu farkı almadan hizmet verebilenler olduğuna göre, demek ki bu iş yürüyor. ‘Bu şekilde yürütemem’ diyen özel sektör temsilcileri, kuruluşları varsa onlar da kendi yollarını bulacaklardır. Sözleşme imzalamazlar, kendi bildikleri yolda giderler” şeklinde konuştu.

“Yüksek kazançlar elde edilebileceğini düşünenler yanılmış olur”
Öncelikle vatandaşın sağlık hizmeti alabilmesini programlamak zorunda olduklarının altını çizen Akdağ, özel sektörün son 6 ay içerisinde çok yüksek ücretlerle özellikle uzman doktor istihdamı yaptığını, bunun bedelinin vatandaştan çıkarılmaması gerektiğini bildirdi. Akdağ, şöyle konuştu:
“Size bir örnek vereyim. Mesela bir branşta 4 uzman doktorun olduğu bir ilimiz var. Burada bir özel kuruluş teşkil ediliyor ve bu uzmanlardan ikisi oraya geçiyor. O 4 uzmanın günde 300 hasta muayene ettiğini var sayalım. Şimdi ikiye düştükleri zaman her bir doktora günde 150 hasta düşer. Bu 150 hastanın kaçını acaba özel sektör kuruluşu götürür? Oradaki yükü azaltacak, burada mesele bu. Eğer 150`nin 50`sini 60`ını beraberinde götürmüşse bu mümkün. Ama 20 hastayı öbür tarafa taşıyacak bir düzen kurmuş, o 20 hastadan da fark alarak finansmanını sağlıyorsa o zaman bu iş yürümez. Bu fark meselesi gerçekten vatandaşın aleyhine çalışan bir sistem. Ayrıca doktor istihdamı konusunda da kamunun aleyhine çalışan bir sistem. Onun için bunun yürümeyeceğini biliyoruz. Özel sektörümüzle de bunu konuştuk, onlar da bunu kabul ediyorlar. En son yaptığımız görüşmede söylenen şudur. `Bu maliyet esaslı çalışmayı birlikte yapalım`. Doğru birlikte yapmak, çalışmak lazım. Ama maliyet unsuru olarak uzman doktorlara kamudakinin 3-4 misli para vermek önümüze getirilecekse böyle bir şeyi de kabullenmiyoruz.”

“Özelden çok yüksek kazanç sağlanabileceğini düşünen meslektaşlarımız yanılır”
Hekimlerin özel sektöre geçmeleriyle ilgili değerlendirmede bulunan Akdağ, şunları söyledi:
“Özel sektör kuruluşlarında alınan ilave ücretler sayesinde kamu dışında çok yüksek kazançlar elde edilebileceğini düşünen değerli meslektaşlarımız yanılmış olurlar. Yani, önümüzdeki yıl ve yıllarda hiçbir meslektaşımız böyle bir beklenti içine girmemelidir. Hükümet olarak bu konuyu olması gerektiği şekilde düzenlemeye kararlıyız. `Çok yüksek ücretlerle özel sektöre transfer olurum, ayda 15-25 bin lira kazanırım` şeklindeki düşünce gelecek açısından yanlış bir düşünce.”

Tam gün gecikecek mi?
Sağlık Bakanlığının hekimlerin tamamını yakından ilgilendiren tam gün yasası konusunda çalışmaları devam ediyor. Bakanlık yetkilileri çalışmaların teknik düzeyde devam ettiğini dile getirirken, yasanın 3 aydır gündemde olmasına rağmen henüz bir taslağın ortaya çıkmaması ise Bakanlığın bu konuda net kararını vermemesinin bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın ilk olarak eylül ayı başında Hekimevinde yaptığı toplantıda gündeme getirdiği tam gün uygulaması, geçen 3 ay süresi içinde birçok probleme gebe olduğunu gösterdi. Sağlık hizmetlerinde köklü bir değişikliğe sebep olacak gibi görünen tam gün uygulamasının başarısız olmaması için Bakanlık birden fazla faktörü hesaplamak zorunda kalıyor.

Bakanlığın sıkıntıları
Bakanlığı düşündüren tam günle ilgili sıkıntılar ise 3 ana başlık altında toplanıyor:
1- Devlet hastanelerinden uzman hekimlerin istifa ederek özele geçme ihtimali,
2- Askeri hekimlerin durumu,
3- Üniversitedeki öğretim üyelerinin durumu.

Sağlık Bakanlığı bu başlıklara yönelik olarak bir taraftan özel hastanelerin alacağı farkı minimuma indirerek, devlet hastanelerinden özel hastanelere uzman hekim transferlerini önlemeye çalışırken, diğer taraftan askeri hekimlerin ve üniversitelerdeki öğretim üyelerinin çekincelerine çözüm bulmak için formüller arıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu Yasası’nın özel hastanelerin alacağı farkları belirlemesi açısından tam gün uygulamasıyla yakından ilişkili olması, Yasa’nın uygulamasının da sürekli ertelenmesi tam gün konusunda Bakanlığın elini-kolunu bağlıyor. Diğer taraftan tam günle ilgili yasa tasarısı çalışmalarından sonra bazı hekimlerin istifa ederek özel sektöre geçmesi de özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde zaten yetersiz olan uzman hekim açığını artıracağından Bakanlık için bir handikap oluşturuyor.

Son olarak Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ’ın basına yansıyan konuşmalarında tam gün uygulaması konusunda Bakanlığın kararsız olduğu ve “ertelenebileceği” yorumlarına yol açıyor.

Medimagazin

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular