SAĞLIKTA 2012 YILI PROJEKSİYONU VE BEKLENTİLER TOPLANTISI
ÖZEL Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, 7 yıldır SUT fiyatlarının artırılmadığını, aksine giderek rakamların azaldığını belirterek, ”Anayasanın ‘değiştirilemez’ hatta ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ maddeleri gibi. Değişmeyen tek şey değişimdir ama SUT fiyatları değişmiyor‘ dedi.
Sağlıkta 2012 Yılı Projeksiyonu ve Beklentiler Toplantısı Antalya’da başladı. Rixos Otel’de yapılan toplantıya Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Fatih Acar, Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat, Akdeniz Özel Sağlık İşletmeleri Derneği Dr. Mehmet Karakayalı, özel hastane genel müdür ve başhekimleri ile SGK bürokratları katılıyor.
Toplantıda konuşan SGK Başkanı Fatih Acar, toplantıya bütün SGK genel müdürleri, ilgili daire başkanları ve il müdürlerinin katıldığına dikkiti çekerek, ”Bu da özel sağlık sektörüne verdiğimiz önemi gösteriyor. Özel sağlık sunucularını sağlık alanında bir bütünün önemli parçası olarak görüyoruz. Bu toplantıda bir yol haritasını birlikte belirleyeceğiz’ şeklinde konuştu.
Acar, akılcı ilaç kullanımı, suiistimallerin önlenmesi, vatandaşın bilgilendirilmesi, Sağlık Uygulama Tebliği (SUT), özel sağlık sektörü ile yapılacak sözleşmeler, Tamamlayıcı Sağlık Sigortası konularının 2012 yılının önemli başlıkları olacağını kaydetti. Sağlığa ayrılan bütçenin belirli bir oranda tutulması gerektiğini savunan Acar, 2011 yılında 6 milyon 444 bin TL özel sektöre ödeme yapıldığını bildirdi.
SGK Başkanı, sektörün SUT’la ilgili eleştirilerine şu sözlerle yanıt verdi: ”2007 yılında ilk sözleşmeler yapıldı. 2009’da değişiklik oldu. 2011 sonunda yapılan değişikliklerde sektörün önerilerini dikkate aldık. SUT ilahi kanun değildir, değişebilir. Bunun için özel sağlık sunucularının da yer aldığı bir komisyon kuruyoruz, konu bütün çerçevesiyle tartışılacak.”
ALTUĞ : SUT FİYATLARININ NASIL BELİRLENDİĞİNİ ANLAYAMIYORUM..
Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı Dr. Mehmet Altuğ, özel hastanelerin mali açıdan ciddi darboğaz içinde bulunduğunu belirterek, ”Artık kısabileceğimiz çok fazla kalem kalmadı. Doktor maaşları bile düşebileceği en asgari düzeye inmiştir. Doktorların alacakları birikmiş, hastaneler zor günler yaşamaktadır. Eğer bu bir dayanıklılık testi ise bu testten artık vazgeçmemiz gerekiyor. Hiçbir sektör toplumda bu kadar olumsuz konuşulmayı hak etmez, biz de hak etmiyoruz’ şeklinde konuştu.
Antalya’da gerçekleştirilen toplantıdan çok umutlu olduklarını ve güzel sonuçlar beklediklerinin anlatan Dr. Altuğ, sözlerini şöyle sürdürdü.
“‘Sözleşme son bir aydır sektörümüzün gündeminde ve iki kere ertelendi. Bu toplantıdan sözleşme ve SUT fiyatlarıyla ilgili sonuçlar bekliyoruz. Reel bir sözleşme istiyoruz. Yapmış olmak için sözleşme yapmayalım. SUT fiyatlarının nasıl belirlendiğini anlayamıyorum. SUT fiyatları Anayasanın ‘değiştirilemez’ hatta ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ maddeleri gibi. SUT fiyatları bir türlü değişmiyor. Değişmeyen tek şey değişimdir ama SUT fiyatları değişmiyor. Hepimiz elimizi vicdanımıza koyalım ve durumu değerlendirelim. SUT’u baştan sona kadar revize edelim. Refah payının eklenerek SUT’un değiştirilmesi gerekir. Kamuoyunda sanki biz fark almaktan mutluluk duyuyormuşuz gibi bir izlenim var. Siyasiler ‘vatandaştan fark alınmasın’ diyor, bizde tek kuruş fark almayalım istiyoruz. Ama bunun için SUT’ta artış yapılsın. Biz hizmetin sürdürülmesi taraftarıyız. Sağlık Bakanlığı’nın aldığı global bütçe artıyor, giderler artıyor ama SUT fiyatları artmıyor aksine giderek azalıyor. SGK’nın buna mali bakımdan gücü yetmiyorsa kapsamın daraltılması gibi bir çok seçenek müzakere edilebilir. Onurlu ve itibarlı bir sektör olarak sözleşmenin hangi hükümlerine karşı olduğumuzu, hangi hükümlerini desteklediğimizi hukuki altyapısı sağlam bir zeminde ifade etmiş bulunuyoruz. Hizmetin sürdürülebilirliği için hem kamu hem vatandaş hem de kendi kurumlarımız açısından bugüne kadar olağanüstü çaba gösterdiğimiz tüm kamunun malumudur. Sektörümüz 2005 yılından itibaren hiç artmayan aksine azalan SUT fiyatlarına kümülatif asgari ücret/enflasyon artışına refah payı kadar ilave yapılmak suretiyle fark ücreti almadan çalışmayı kabul edecektir.Çünkü temel sorun SUT fiyatlarının gerçek değerlerle uyumlu olmamasından kaynaklanmaktadır. SUT fiyatları ve ortaya konulan sözleşme, yasal ve etik sınırlar içerisinde hizmetin sürdürülebilirliğini mümkün kılmamaktadır. Sorunun çözümlenmesi için kamu ve kamuoyuyla bu durumun paylaşılmaktan başka çaresi kalmamıştır.”
OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat ise konuşmasında şunları söyledi: ”Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bu fiyatlarla bu kalitede sağlık hizmeti alınamayacağı her nedense kimse ifade etmiyor. Özel sektörde 20 bin doktor 200 bin personel çalışıyor. Sağlık Bakanlığı SGK’dan 14 milyon TL, Maliye’den ise 11 milyon TL para alıyor. Bu katkıları almazsa bakanlığın ayakta kalması mümkün değildir. Tırnak çekiminden, yağ aldırmaya kadar SUT bir çok şeyi kapsıyor. Sözleşme konusunun sayın Bakan ve Başkanın liderliğinde çözülebileceğine inanıyorum. En azından bir kısım hastanelerden fark kısıntısının kaldırılması lazım.”