2007’ye Damgasını Vuran Olaylar
OCAK
Aile hekimliği yaygınlaşıyor
Sağlık Bakanlığı, 2005 yılında pilot il olarak seçilen Düzce’de başlatılan aile hekimliği uygulamasını genişletti. Aile hekimliği 4 Ocak 2007’de Elazığ’da da uygulamaya konuldu.
İtiraf gibi gerekçe
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan yabancı hekim, uzmanlık eğitimi, zorunlu mali sorumluluk sigortası gibi birçok konunun düzenlendiği yasa tasarısının Meclis’te kabul edilen gerekçeli kararında hekimlerin ağır çalışma temposu yüzünden hata yapma ihtimalinin arttığına, bir hekim için kabul edilen günlük hasta sayısının 20 olmasına rağmen, Türkiye’de bu rakamın 100’ün üzerine çıktığına, bunun da malpraktis ihtimalini artırdığına dikkat çekildi.
Erkeklere “hemşirelik” yolu açılıyor
Erkeklere de hemşire olabilme imkanı tanıyan kanun teklifi, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda görüşülerek kabul edildi.
Yarı zamanlı olarak kamu hastanelerinde çalışan hekimlerin, düşük katsayılar üzerinden hesaplanan döner sermaye paylarının eksik ödenen kısımlarını almak için açtığı davada hekimler lehine karar çıktı. Manisa İdare Mahkemesi, 2005 yılı için eksik ödenen ek ödemelerin yasal faiziyle birlikte hekimlere ödenmesine karar verdi.
8 bin eczacı alanlara çıktı
Eczacılık tarihinin en yüksek katılımlı mitingi 8 bine yakın eczacının katılımıyla gerçekleştirildi. İstanbul’da Kadıköy meydanında toplanan eczacılar, mevcut ödeme gecikmeleri, 2004 İlaç Fiyat Kararnamesi, avans uygulamaları, 75 günlük ödeme süresi gibi uygulamaları protesto etti.
Aile hekimliğinde sevk zinciri yumuşatıldı
Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği`nde aile hekimliği uygulamasına geçilen illerde sevk zinciriyle ilgili yapılan değişiklikle, öncelikle aile hekimine başvurulması, lüzum görülmesi halinde ikinci veya üçüncü basamak sağlık kurumlarına bu hekimce sevkin yapılmasının teşvik edilmesi öngörüldü.
“4 eğitim hastanesi verelim, 1600 öğrenci alınsın”
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, sıkça dile getirdiği hekim açığı konusunda çözüm önerisi olarak öğrenci alması karşılığında YÖK’e yeni kurulan eğitim hastanelerini vermeyi önerdi.
ŞUBAT
Sağlıkta yeni dönem
Yabancı hekim ve zorunlu sigorta uygulamalarını getirmesi beklenen torba yasa Meclis’te görüşülmeye başlandı. Yasa karşıtı eylemlerde hekimler “Torbaya girmek istemiyoruz” dediler. Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise, “Yabancı tabiplerin Türkiye’de çalışma meselesi. Türkiye’de doktor sayısının eksik olduğundan bahsediyoruz. Türkiye’deki hekim yetersizliği hekimlere de haksızlık” şeklinde konuştu.
Aile hekimliği zorunlu hizmet kapsamında
TBMM’de görüşülen ve torba yasanın parçalarından biri olan Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun Ek 5. maddesine aile hekimliğinin zorunlu hizmetten sayılmasını öngören madde eklendi. İthal ebe, hemşire ve diş hekimine hazırlık iddiası
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Sağlık Bakanlığının yabancı hekim çalıştırılmasına olanak sağlayan “torba yasadan” sonra Türkiye’de yabancı ebe, hemşire ve diş hekimi çalışmasına yönelik hazırlık yaptığını iddia etti.
“TTB’ye yalnızca serbest çalışan hekimler üye olsun”
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, TTB’ye yalnızca serbest çalışan hekimlerin üye olması gerektiğini belirterek, “Bir ülkede sağlığı ve politikalarını hükümet, sağlık bakanlığı ve meclis temsil eder” dedi.
Zorunlu sigorta hekimleri memnun etmedi
Kendilerine zorunlu mali sorumluluk sigortası getiren yasa maddesi, hekimleri memnun etmedi. Yasanın tıbbi hataların azalmasına katkı sağlamak yerine, defansif tıbbı tetikleyeceği dile getirildi. Hekimler, tazminat kazanabilmek için haksız yere şikayet edilecekleri düşünmeye başladı.
“Hastanede askerliğe” olumsuz yanıt
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), kamuoyunda “hastanede askerlik” olarak nitelenen ve sağlık çalışanlarının askerlik görevlerini, eleman temininde güçlük çekilen yerlerde yapabilmelerine yönelik talebe olumsuz yanıt verdi.
“Eczacıyı doktor yapalım”
Eczacılar, eczacı ve diş hekimlerinin ek bir eğitim sonunda doktorluk yapmasını öneren Milletvekili Ahmet Yaşar’a tepki gösterdi. TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan, tıp ve eczacılık eğitiminin çok farklı bir süreç olduğunu kaydetti.
Diş hekimlerine “yardımcı personel” muamelesi
Türk Dişhekimleri Birliği, Sağlık Bakanlığının web sitesinde kendilerinin “Yardımcı Sağlık Personeli” olarak gösterilmesine tepki gösterdi.
Aile hekimliği için 11 il daha belirlendi
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, Samsun ve İzmir`in ardından Adana, Amasya, Bartın, Karabük, Bayburt, Burdur, Manisa, Karaman, Sinop, Yalova ve Erzurum`da da uygulamaya geçileceğini, böylece 22 ilde aile hekimliğinin resmen başlatılacağını söyledi.
Çalışma sürelerine iptal davası
Türk Sağlık-Sen tarafından, sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan personelin haftada 45 saat olan çalışma sürelesinin diğer kamu çalışanları gibi 40 saat olarak düzenlenmesi için Ankara İdare Mahkemesinde dava açıldı.
Hastanelerde “işletme” dönemi başlıyor
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan Kamu Sağlık İşletmeleri Pilot Uygulaması Hakkında Kanun Tasarısı TBMM’ye sevk edilmek üzere Başbakanlığa sunuldu. Tasarı’ya göre, Bakanlığa bağlı ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları özel bütçeli birer işletme haline dönüştürülecek.
Şefler sınavsız, profesörler sınavla başhekim olacak
Sağlık Bakanlığı Görevde Yükseltme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği’nde değişiklik yapılmasıyla doçent ve profesörler sınavsız başhekim olamayacak.
Diş hekimlerinden “torba yasaya” tepki
İstanbul Diş Hekimleri Odası, TBMM`de kabul edilen ve kamuoyunda torba yasa olarak bilinen düzenlemelere tepki gösterdi. Odadan yapılan açıklamada 1247 Sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, Sağlık Personelinin Tazminat ve Çalışma Esaslarına Dair Kanun ile Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarz-ı İcrasına Dair Kanun’da yeni düzenlemeler yapıldığı kaydedildi.
MART
Yabancı hekim memur olamayacak
AK Parti Trabzon Milletvekili Dr. Cevdet Erdöl, “Yabancı bir kişi Türkiye`ye geldiğinde YÖK denklik verirse, özel sektörde çalışabilme imkanı olacak” dedi.
Mecburi hizmet Anayasa Mahkemesinde
Türk Tabipleri Birliğinin başvurusuyla, Ankara 7. İdare Mahkemesi, Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu’nun mecburi hizmeti düzenleyen hükümlerinin esas yönünden görüşülmesi için davayı Anayasa Mahkemesine sevk etti.
“Ruh sağlığı yasası çıkartılmalı”
Adana Dr. Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde yaşanan şiddet görüntülerinin televizyonlara yansıması üzerine sivil toplum örgütleri, ruh sağlığı yasasının çıkartılması yönünde ortak taleplerini dile getirdi.
İade edilen 5 madde yasadan çıkarıldı
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu, yabancı doktorların da Türkiye`de çalışmasına imkan
tanıyan kanunun, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer`in iade ettiği 5 maddesini, iade gerekçelerine katılarak kanun metninden çıkardı.
Türk Tabipleri Birliği ve odalar “Beyaz Eylem”lere başladı
TTB’nin çağrısı ve diğer sağlık meslek birliklerinin desteğiyle düzenlenen beyaz eylemler, sağlık ocakları önünde yapılan basın açıklamalarıyla başladı. Eylemlerde Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra Kocaeli, Mersin, Adana, Aydın, Gaziantep, Eskişehir gibi illerde de hükümet protesto edildi.
Hakkari’de ilk beyin ameliyatı
Hakkari`de ilk beyin ameliyatı Yüksekova İlçe Devlet Hastanesinde yapıldı.
“Zincir eczaneye” durdurma kararı
Danıştay, Sağlık Tesislerinin Kiralama Karşılığı Yaptırılması ile Tesislerdeki Tıbbi Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet Alanlarının İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmelik’in, eczaneleri tıbbi hizmet alanı dışında sayan hükmünün yürütmesini durdurdu.
Eczanelere “E” levhası
Eczanelerin dış cephesine konulan levhalara, “E” ibaresi bulunan ışıklı logolar eklenmesine ilişkin uygulama hayata geçti.
TTB’nin “Beyaz Eylemi”ne hekimler ilgi göstermedi
Sağlık çalışanları, TTB ile SES çağrısıyla 14 Mart’ta “g(ö)rev” etkinliğinde bulundu. Sağlık politikalarını protesto etmek amacıyla birçok şehirde yapılan iş bırakma eylemlerine beklenen düzeyde katılım olmadı. Tabip odaları, “G(ö)rev Eylemi” konusunda genel olarak gerekçelerin haklı olduğu noktasında birleşirken, eyleme katılmayacağını açıklayan odalar, eylem biçiminin yanlış olduğunu vurguladı.
Sağlık Bakanlığı: Hekim sayısı yetersiz
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, Türkiye`nin, içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün Avrupa bölgesindeki 53 ülke arasında hekim sayısı bakımından sondan ikinci sırada yer aldığını bildirdi.
Raporlara 3 uzman imza atacak
Sağlık kurulu raporlarının, SGK tarafından görevlendirilecek 3 uzman hekim tarafından karara bağlanacağı bildirildi.
Muğla ve Sakarya’ya tıp fakültesi
Sakarya Üniversitesi bünyesinde tıp fakültesi kurulması, Sakarya Üniversitesi Senatosunca oy birliği ile kabul edilirken, Muğla Üniversitesine bağlı olarak açılması planlanan tıp fakültesi için Yükseköğretim Kurulundan onay çıktı.
Asistanlar “söz sahibi” olmak istiyor
Türkiye’de ilk kez Sağlık Bakanlığına bağlı bir eğitim ve araştırma hastanesinde asistan temsilciliği oluşturuldu. Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesinde (ANEAH) uzmanlık eğitimi alan 5 asistan, asistanların oylarıyla temsilciler heyetine seçildi.
Ambulansta hekim yerine paramedik görev yapacak
Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikle ambulanslarda gelişmiş ülkelerdeki sisteme uygun olarak paramedik ve acil tıp teknisyenleri görev yapacak. Acil yardım komuta kontrol merkezinde ise ambulanslardaki sağlık görevlilerine danışmanlık yapacak hekimler bulunacak.
NİSAN
Fazla ödenen döner geri alınacak Sayıştay, çalışanlarına fazla döner sermaye payı dağıtan hastaneden, bu ödemelerin geri alınabileceğine karar verdi.
Yabancı doktorda geri adım
Yabancı doktorların Türkiye`de çalışmasına olanak sağlayan yasa, Cumhurbaşkanı Sezer`in veto gerekçelerine aynen uyularak TBMM Genel Kurulunda kabul edildi.
Aile hekimliğinden vazgeçen isterse geri dönebilecek
Aile Hekimliği Pilot Uygulaması Hakkında Yönetmelik’te yapılan değişiklikle Sağlık Bakanlığında memur statüsünde görev yaparken ücretsiz izne ayrılarak sözleşmeli statüde aile hekimi veya aile sağlığı elemanı olan personel, vazgeçmesi veya herhangi bir suretle sözleşmenin sona ermesi halinde, ücretsiz izne ayrıldığı görevine kadro veya personel dağılım cetveli fazlalığına bakılmaksızın geri dönebilecek.
Tasarının iptali için 13 bin imza
İzmir Tabip Odası ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası üyesi doktorlar Aile Hekimliği Yasa Tasarısı’nın iptali için topladıkları 13 bin imzayı Sağlık Bakanlığına gönderdi.
“Tıpta Uzmanlık Kurulu” torbada kaldı
Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından TBMM’ye bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen torba yasa, “yabancı hekim, zorunlu mali sorumluluk sigortası, şef ve şef yardımcılığı atamaları, anestezi teknisyenlerinin uzman gözetimi olmadan ameliyata girmesi” ile ilgili düzenlemelerin çıkarılmasının ardından Tıpta Uzmanlık Kurulu ve aile hekimliğiyle ilgili maddeleriyle yürürlüğe girdi.
Tele Tıp uygulaması başlıyor
Sağlık Bakanlığı, diğer illerden gönderilecek “ultrason, patoloji ve radyoloji” alanlarındaki verilerin dijital ortamdan gönderilerek Ankara`da incelenebileceği “Tele Tıp Uygulaması”nın altyapı çalışmalarına başlandığını bildirdi.
Atamalara yeni düzenleme
Sağlık Bakanlığı, Atama ve Nakil Yönetmeliği’ni Personel Dağılım Cetveli (PDC)’ne göre yeniden ayarladı. Klinik şef ve şef yardımcıları daha önce Atama ve Nakil Yönetmeliği kapsamında değilken, yapılan değişiklikle şef ve şef yardımcıları da Yönetmelik kapsamına alındı. Bununla birlikte sözleşmeli sağlık personelinin aynı pozisyona naklen atamaları daha önce sınav puanına göre yapılırken, bundan sonra hizmet puanına göre yapılacak.
Aşı takviminde değişiklik yapıldı
Sağlık Bakanlığı, aşı takvimindeki menenjit ve çocuk felci aşılarını, difteri-boğmaca-tetanoz karma aşısıyla birleştirme kararı aldı.
Muayenehaneleri kapatma mecburiyeti geliyor
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başhekimlerden sonra devlet hastanelerindeki doktorlara da muayenehanelerini kapatma mecburiyeti getireceklerini açıkladı.
Erkeklerin hemşireliği Genel Kurulda kabul edildi
Erkeklerin de hemşire olabilmesini sağlayacak yasa değişikliği TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Yasaya göre, hemşire olabilmek için kadın olma koşulu kaldırıldı.
MAYIS
İptal edilen yönetmelik yeniden yürürlükte
Türk Tabipleri Birliğinin 2005 yılında dava açarak iptal ettirdiği Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı Yönetmeliği, yeniden Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bakanlık bu Yönetmelik’te sınavları ÖSYM’ye bıraktı ancak bir önceki yönetmeliğin tartışılan maddeleri 1 kereye mahsus yeniden uygulanacak.
İzmir Aile Hekimliği Uygulamasına başlıyor
İzmir’de aile hekimliği uygulaması, aile hekimi pozisyonlarında yüzde 95 oranında dolulukla başladı.
Yan Dal Sınavı yine iptal edildi
Sağlık Bakanlığı tarafından bir defaya mahsus olmak üzere Bakanlıkça 26 Mayıs tarihinde yapılacağı duyurulan Yan dal Uzmanlık Sınavı iptal edildi.
14 Mayıs Eczacılar Günü kutlandı
14 Mayıs Eczacılık Günü eczacı odaları ve eczacılık fakültelerinin düzenledikleri etkinliklerle kutlandı. Sorunların dile getirildiği günde eczacılar, en çok geri ödeme kurumlarından şikayetçi oldu.
Sosyal güvenlikte açık 24 milyar YTL
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Birol Aydemir, Meclis’te kabul edilen sağlık kurulu raporu yerine tek hekimin imzasıyla ilaç almayı düzenleyen Kanun ile 700 milyon YTL’lik tasarruf sağlanacağını bildirdi. Aydemir, “Sosyal güvenliğe bu yıl bütçeden 24 milyar YTL’nin üzerinde transfer yapılacak. Sosyal güvenlik açığının yüzde 1’e düşmesi için 10 yıl öngörülüyor” dedi.
Hemşireler çifte bayram yaşadı
12 Mayıs 2007 Dünya Hemşireler Günü kutlamalarına “yeni kanun” sevinci damgasını vurdu. Yıllardır beklenen Hemşirelik Kanunu’nun çıkarılmış olması kutlamaların ana konusunu oluşturdu.
Perifer SCI’da fark attı
YÖK, SCI’da yayınlanan üniversite adresli yayın istatistiklerini açıkladı. Öğretim üyesi başına 1’den fazla yayın düşen üniversiteler içinde ağırlık perifer üniversitelerinin oldu.
Yeşil kart iptallerinde rekor
Türkiye genelinde yapılan inceleme sonucunda 696 bin 93 yeşil kartın iptal edildiği bildirildi.
Hıfzıssıhha aşı geliştiriyor
Türkiye’de son 3 yılda 60 kişinin ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının tedavisi için Sağlık Bakanlığı Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezinde aşı çalışmalarına hız verildiği bildirildi.
HAZİRAN
Sağlıkta “özel-devlet” ayrımı kalktı
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı mensupları ve devlet memurlarının yararlandığı sağlık kuruluşları arasındaki ayrımın ortadan kaldırıldığı, bundan sonra SSK ve Bağ-Kur’lu hastalar da sözleşme imzalayan özel sağlık kuruluşlarına ve üniversite hastanelerine sevksiz gidebileceği bildirildi.
Torba yasa Anayasa Mahkemesinde
CHP, torba yasadaki Tıpta Uzmanlık Kurulu, mecburi hizmetin aile hekimi olarak yapılabilmesi ve radyasyonla çalışan personelin çalışma koşullarını düzenleyen maddeler için Anayasa Mahkemesine başvurdu.
Sosyal Güvenlik Kurumu Özel Sağlık Kurumundan/Kuruluşundan Sağlık Hizmeti Satın Alma Sözleşmesini yayınladı.
Bakanlık 25 yıllığına hastane kiralayacak
Sağlık Bakanlığı, yeni yasayla, özel sektörün yapacağı hastaneleri 25 yıllığına kiralayacağını ve binaların yapımı-onarımı ile kamu özel ortaklığı için iki yeni daire başkanlığı kurulacağını bildirdi.
“2009’da tüm Türkiye aile hekimliğine geçecek”
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. Turan Buzgan, 2009 yılında Türkiye`nin tamamının aile hekimliğine geçmiş olacağını söyledi.
Ebelere hemşirelik yetkisi
Yeni Hemşirelik Kanunu`na göre, en az 3 yıldan beri yataklı tedavi kurumlarında fiilen hemşirelik yapan ebeler, talepleri halinde hemşirelik yetkisiyle görevlerine devam edebilecek.
Asistan yüzünden yönetmelik değişti
Adli Tıp Kurumunda uzun yıllar uzmanlık sınavına girmeden asistan olarak görev yapan bir hekim nedeniyle yönetmelik değiştirildi. Artık, TUS’ta iki kez başarısız olanlar asistanlıktan çıkarılacak.
Eşdeğer ilaç kullanımıyla 441 milyon euro tasarruf sağlandı
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Türkiye`nin, 2006 yılında 82 euro olan kişi başı ilaç tüketimiyle halen birçok ülkenin gerisinde bulunduğunu bildirdi.
TEMMUZ
Üniversite hastanelerinde sözleşmeli olarak görev yapan hemşire ve teknisyenler, Sağlık Bakanlığının açacağı 32 bin kişilik kadroya başvurmak için istifa etti. Boşalan kadrolar nedeniyle acil servisler ve ameliyathanelerde sıkıntı yaşandı.
Hizmet puanı için tek etken çalışılan bölge
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliğe göre atama ve nakillerde hizmet puanı için sadece çalışılan yere bakılacak.
Yeşil kart devri kapanıyor
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu, yeşil kartı tamamen kaldıracaklarını, emeklilikte tek çatı sistemine geçileceğini ve kıdem tazminatı fonu kurularak prim oranı yüzde 5’e çekileceğini açıkladı.
Sevk kağıdının kaldırılması için ilk adım
Sağlık Bakanlığı, memurun eşi ve bakmakla yükümlü olduğu çocukları için hastane başvurularında zorunlu olan sevk kağıdı götürme mecburiyetini kaldırdı.
Meclis’te 39 sağlık çalışanı
22 Temmuz seçimleriyle birlikte Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altına giren 23. dönem milletvekillerinin 39’u sağlık çalışanı oldu. Sağlık çalışanlarını temsil eden 39 vekilin 26’sı doktor 8’i eczacı, 4’ü diş hekimi ve biri de hemşire.
AĞUSTOS
Aile hekimliğini savunan doktorlar tabip odasına yürüdü
İzmir Aile Hekimleri Derneğine (İZAHED) üye hekimler İzmir Tabip Odasının aile hekimliği uygulamasına ve aile hekimliği sözleşmesi yapan hekimlere yönelik tavrını doğru bulmadıkları gerekçesiyle, odadan beklentilerini bildiren dilekçelerle Gündoğdu Meydanı`ndan İzmir Tabip Odasına yürüdüler.
EYLÜL
Adım adım tam güne
Sağlık Bakanlığı, performansa dayalı ek ödeme sisteminin ikinci ayağını oluşturan “kurumsal performans uygulamasını” daha önemli hale getirecek değişiklikler yaptı. Ayrıca uzman hekimlerin performans katsayılarını da yükselten Bakanlık, muayenehanelerin tümüyle kapatılmasını adım adım hazırlıyor.
“İlacın yan etkisinden doktor sorumlu”
Yargıtay, doktorun yazdığı ilacın yan etkilerinden sorumlu olduğuna karar verdi.
Diş hekimleri “seçilebilmek” istiyor
Diş hekimleri, hastaların diş hekimini özgürce seçebilmesi konusunda hemfikir. Yapılan araştırmaya katılan diş hekimlerinin yüzde 99’u “Hastaların diş hekimi seçme özgürlüğü olmalıdır” dedi.
65 yaş sınırına tepki
TTB Genel Sekreteri Dr. Altan Ayaz, özel sağlık kuruluşlarında çalışacak uzman hekimlerin 65 yaşı aşmamış olması şartının kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Kaldırılan sevk sistemi, “öncelikli hedefler” arasında
Basamaklar arasında sevk zinciri uygulamasını getiren, sonra da kaldıran hükümetin 2007-2013 yıllarını kapsayan Kalkınma Planı’ndaki önceliklerinden biri yine “sevk zincirinin etkinleştirilmesi” oldu
SGK hekim ücretlerine tavan yaptırdı
SGK’nın tam zamanlı uzman hekim bulundurma zorunluluğu tıp merkezlerine pahalıya patladı. Uzman hekim maaşı aylık 20 bin YTL ve üzerine çıktı.
Üniversiteler hemşire mağduru
Daha iyi maaş ve çalışma koşulları nedeniyle binlerce hemşire Sağlık Bakanlığının sözleşmeli 4/B kadrosunu tercih edince, üniversitelerde kalan meslektaşları ağır koşullarda görev yapmaya başladı.
Eczane Hizmetleri Yönetmeliği değişiyor
Sağlık Bakanlığının Eczane ve Eczane Hizmetleri Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik çalışması yaptığı bildirildi.
Üniversite hastanelerine de “tam gün” geliyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kamu ve üniversite hastanelerinde çalışan hekimler için “tam gün” yasasının getirileceğini söyledi. Akdağ, üniversitelerde tam gün uygulaması için mevzuat değişikliği ve hekimlerin döner sermayeden daha yüksek pay almaları için düzenlemeler yapılması gerektiğini ifade etti.
Elektronik reçete dönemi başlıyor
Sağlık Bakanlığının altyapısını hazırladığı ve birçok yolsuzluğu önlemesi beklenen e-reçete uygulamasının, pilot il Aydın’da hayata geçeceği duyuruldu.
Akademisyenler de tam gün çalışmaktan yana, ancak bir şartla…
Üniversite öğretim üyeleri, kamuda çalışan doktorlara muayenehane yasağı getirileceği açıklamalarına koşullu destek verdi. Akademisyenler, üniversitede tam zamanlı çalışan doktorların hem ekonomik durumları hem de özlük haklarının düzeltilmesi şartıyla uygulamaya sıcak baktıklarını ifade etti.
EKİM
Hekimlerin kamudan özel sektöre transfer olmalarına neden olan katkı payları Bakanlığın girişimiyle kaldırılacak veya bir sisteme bağlanacak. Bakanlık yapılacak bu düzenleme ile tam gün yasası çıktığında hekimlerin özele gitmelerini de önlemek istediklerini belirtiyor.
Yıldırım Aktuna vefat etti
Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gören eski Sağlık Bakanı Yıldırım Aktuna, 30 Eylül 2007 tarihinde İstanbul’da vefat etti.
Muayenehanelerini kapatmaları için doktorlara 6 ay süre verilecek
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, doktorların tüm gün devlet hastanelerinde görev yapmasını öngören kanun teklifini bir ay içerisinde TBMM`ye göndereceklerini belirterek, yasa çıktıktan sonra hekimlere muayenehanelerini kapatmaları için 6 ay süre vermeyi planladıklarını söyledi.
Aile hekimliğinde 2008 atağı
Sağlık Bakanlığı 2008 yılında 35 ilde aile hekimliği uygulaması başlatacağını açıkladı. Bakanlık 2008 yılı sonu itibariyle uygulamaya geçen illerin sayısını 59`a çıkarmayı, geri kalan 22 ilde de 2009 sonuna kadar uygulamayı hayata geçirmeyi hedefliyor.
Radyolojide çalışma saatlerinde değişiklik yok
Radyoloji çalışanları için hazırlanan yönetmelikte çalışma saatlerine önce yer verilmedi, daha sonra hazırlanan bir yazıyla haftalık çalışma saatinin 45 olduğu açıklandı.
Hastanelere “profesyonel” yöneticiler geliyor
Sağlık Bakanlığı, Hastane Birlikleri Kanunu`nu çıkartmak için kolları sıvadı. Bu kanuna göre artık hastaneleri Sağlık Bakanlığının değil, “profesyonel” uzmanlardan oluşan yönetim kurulu yöneteceği ifade edildi.
Tam günden önce logosu geldi
Hekim Seçme Yönergesi’nin yürürlüğe girmesiyle birlikte kurumlar, kadrolarında tam zamanlı görev yapan hekimlerin varlığına tam gün logosuyla dikkat çekecek. Gerekli altyapı ve donanıma sahip sağlık kurum ve kuruluşlarında temel hasta haklarından olan hekim seçme ve değiştirme uygulaması yaygınlaştırılıyor.
Sağlık bütçesi 11 milyar YTL
Sağlık Bakanlığının 2008 yılı bütçesi belli oldu. 2008 Bütçe Tasarısı’na göre, önümüzdeki yıl Sağlık Bakanlığına 10,8 milyar YTL kaynak aktarılacak. Sağlık Bakanlığının 2006 yılında 7,47 milyar YTL, 2007’de 6,58 milyar YTL olan bütçesi, 2008 yılı Bütçe Tasarısı’nda 2008 yılında 10,8 milyar YTL’ye çıkarılıyor.
8 ayda 45 bin hasta hakkını aradı
Sağlık Bakanlığına bağlı devlet hastanelerinin hasta hakları birimlerine, 8 ay içinde 44 bin 987 kişinin başvurduğu açıklandı.
KASIM
Döner farkı kriz yarattı
Sağlık Bakanlığı onaylı başhekimlerle valilik onaylılar arasındaki döner farkı özellikle taşrada görev yapan yöneticiler açısından çok ciddi huzursuzluk kaynağı oldu.
“Bıçak parası” isteyen doktoru TCK kurtardı
Eski TCK`ya göre “rüşvet almak”tan yargılanan doktor, yeni TCK’da “görevi kötüye kullanmaktan” ceza aldı.
Hastane sayısı 1191’i buldu
İstanbul, Sağlık Bakanlığına bağlı en çok hastaneye sahip il olurken, onu Ankara, İzmir, Bursa, Konya ve Balıkesir izliyor. En çok özel hastane ise yine İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Kayseri’de.
Kütahya ve Tokat’a aile hekimliği
Kütahya ve Tokat’ın aile hekimliği uygulaması kapsamında pilot iller arasına dahil edildiği bildirildi.
Hastaneler birlik olma yolunda
TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda görüşülen Hastane Birlikleri Tasarısı Alt Komisyona sevk edildi.
Sağlıkta 2008 Yılı Programı açıklandı
Sağlıkta gerçekleştirilmesi planlanan hedeflerin yer aldığı Sağlıkta 2008 Yılı Programı’nda, sağlık personeli yetiştiren kurumların öğrenci sayılarının artırılması, aile hekimliğinin yaygınlaştırılması gibi birçok proje yer alıyor.
Yan dal sınavına iptal davası
Bir doktor, “adayların yeterlilik koşulları araştırılmadan yapıldığını” ileri sürerek, 20 Ekim 2007`de gerçekleştirilen Tıpta Yan Dal Uzmanlık Sınavı`nın iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Ankara İdare Mahkemesinde dava açtı.
Atama ve yükseltme kriterleri eskiye döndü
YÖK, Danıştay tarafından yürürlüğü durdurulan öğretim üyelerinin atama ve yükseltilme koşullarını düzenleyen yönetmelik yerine yenisini hazırlayıncaya kadar, eski yönetmeliğin geçerli olacağını duyurdu.
Doktorlar “Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü” ile çalışacak
Sağlık Bakanlığı teşhis, tanı ve tedavilerdeki farklılıkları ortadan kaldırmak için Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS) hazırladı.
Yayın sayısında neredeyiz?
TÜBİTAK ULAKBİM’in açıkladığı verilere göre, Türkiye bilimsel yayın dünya sıralamasında sonlarda kaldı. Türkiye 28 ülke içinde 21. olurken, Türkiye’de en fazla uluslararası yayın yapan kurumun Hacettepe Üniversitesi olduğu ortaya çıktı.
Mecburi hizmet batıya kayıyor
Sağlık Bakanlığı 16. Dönem Devlet Hizmet Yükümlülüğü Kurası’nı çekti. Kura sonucu ataması yapılan 943 pratisyen hekimin 366’sı Doğu ve Güneydoğu illerine gönderilirken 577 hekim Batı ve Orta Anadolu illerinde kaldı.
Sosyal Güvenlik Reformu Yasası Bakanlar Kurulunda
Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Sosyal Güvenlik Reformu Yasası`nın Bakanlar Kurulunda imzaya açıldığını açıkladı.
Sahte diş hekimlerine verilen cezaların düşürülmek istenmesi üzerine, Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Celal Korkut Yıldırım, “5181 sayılı Kanun’un sahte diş hekimlerini mağdur ettiği için mi, yoksa halkımızın sağlığını mağdur ettiği için mi değiştirilmek istendiğini anlamakta zorlanıyoruz” dedi.
ARALIK
İzmir 2. İdare Mahkemesi, İzmir Tabip Odasının açtığı davada, aile hekimliği yerleştirmelerinin hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdi.
Diş hekimliği 100. yılına sorunlarla girdi
Bilimsel diş hekimliğinin 100. yılına diş hekimliği ile ilgili sorunlar damgasını vurdu. Kutlama etkinliklerinde sorunlar dile getirildi.
65 yaş uygulaması iptal edildi
Özel sağlık kuruluşlarının Sosyal Güvenlik Kurumuyla yapacağı sözleşmelerde getirilen 65 yaş sınırıyla ilgili düzenlemenin yürütmesi Danıştay tarafından durduruldu.
Hastanelere puan verilecek
Performans Değerlendirme Yönergesi’nde yapılan değişiklikle, kurumlarda anket çalışmalarını koordine edecek Anket Değerlendirme Komisyonu kuruldu. Anket formlarının sonucuna göre ildeki her kurumun puanı tespit edilecek.
“Sayısal performans kaliteye yansımadı”
YÖK’ün yayınladığı “1997-2006 Türkiye Bilim Göstergeleri Analizi” isimli raporda, yayın ve atıf sayısındaki artışın kaliteye yansımadığına dikkat çekildi.
Mecburi hizmetin gerekçesi yayınlandı
Anayasa Mahkemesi, Zorunlu Hizmet Yasa’sıyla ilgili 2006 yılında verdiği kararların gerekçesini açıkladı. Gerekçeli kararda, “Ülke ihtiyaçlarının devlet hizmeti yükümlülüğünü zorunlu kıldığının kabulü gerekmektedir” denildi.
Sosyal Sigortalar Yasası 2008’e yetişecek
Sosyal Sigortalar Yasası’nda değişiklik öngören Tasarı, Sağlık Komisyonundan geçti. Sosyal tarafların 198 teklifinden yalnız 71`i Tasarı’ya yansıdı. Değişiklik yapılan 87 maddeden 51`i ise Anayasa Mahkemesinin iptalleri ile ilgili oldu.
Kamu hastaneleri özerkleşiyor
Kamu hastanelerinin özerk yapıya kavuşturulması, hastanelerin her türlü kaynağı sınırsızca merkezden talep etmeleri yerine, kendi kaynaklarından sorumlu birlikler haline dönüştürülmeleri amacıyla pilot illerde “kamu hastane birlikleri” kurulmasını öngören kanun tasarısı, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonunda kabul edildi.
Tam günle 2 ayrı özel hastanede çalışılabilir
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, tam gün yasasıyla birlikte özel sektörde çalışan doktorların iki ayrı hastanede görev yapabileceğini açıkladı.
Sosyal Güvenlik Reformu 1 Haziran 2008’de yürürlüğe girecek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası`nın yürürlük tarihinin 1 Haziran 2008 tarihine ertelendiğini bildirdi.
Medimagazin, Özel Hastaneler Platformu