6 Aralık 2024, Cuma
spot_img
Ana SayfaSektörden HaberlerHekime müracaat sayısı 9 yılda 4 kat arttı

Hekime müracaat sayısı 9 yılda 4 kat arttı

Hekime müracaat sayısı 9 yılda 4 kat arttı

Yılda kişi başına hekime müracaat sayısı 2002 yılında sadece 2 iken, 2011 yılında ise bu sayı 8’e çıktı.

Strateji Geliştirme Başkanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından SGK Başkanlığı Erdoğan Özen Konferans Salonunda “Sağlık TeknolojisiDeğerlendirmesi ve Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Teknik Çalıştayı” düzenlendi.

Toplantının açılışında konuşan SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek “Bireylerin ve vatandaşların sosyal güvenliklerinin teminat altına alınması, sosyal devlet ilkesinin gereğidir. Bizde Sosyal Güvenlik Kurumu olarak elimizden gelen gayreti gösteriyoruz” dedi.

Gökalp: Yılda Kişi Başı Hekime Müracaat Sayısı 2002’de 2 iken, 2011 Yılında İse 8’e Yükselmiştir

2008 yılında hayata geçirilen sosyal güvenlikreformundan sonra Türkiye’de bütün vatandaşların istediği sağlık hizmet sunucusuna gitme, istediği eczanelerden ilaç alabilme imkânına kavuştuğunu hatırlatan Gökalp, “Yılda kişi başına hekime müracaat sayısı 2002 yılında sadece 2 iken, 2010’da 7,3’e yükselmiştir. 2011 yılında ise bu sayı 8’e çıkmıştır” diye konuştu.

Gökalp, konuşmasında kamusal harcamalara da değinerek, “Kamusal harcamalara bakıldığında ülkemizde 2002 yılında yaklaşık 10 milyar TL harcanırken, 2011 yılı sonu itibariyle yaklaşık 45 milyar TL’ye yükseldiğini söyleyebiliriz. Bu rakamlar bize sağlık harcama talebini kaliteyi de düşürmeden kontrol altına almak ve biraz daha sürdürülebilir noktaya getirmenin ülkemiz açısından kaçınılmaz olduğunu göstermektedir” diye konuştu.

Gökalp: Amacımız, Avrupa’daki Örnekleri Yakından Tanıyarak Ülkemiz Açısından Uyarlanabilir Olup Olmadığını Gözden Geçirmek

Çalıştayın temel hedefinin bilgi paylaşımında bulunmak olduğunu dile getiren Gökalp, “Amacımız, Avrupa’daki örnekleri biraz daha yakından tanıyarak ülkemiz açısından uyarlanabilir olup olmadığını gözden geçirmek. Ayrıca bu konuda bizim biraz daha ufkumuzun açılması ve neler yapabileceğimize ışık tutabilmek” diye konuştu.

Teknolojik gelişmelerin insanlara sağladığı birçok faydanın yanı sıra bu teknolojilerin maliyetlerinin de bazen çok yüksek olabildiğini belirten Gökalp, vatandaşlarına birçok sağlıkhizmeti sunan ilaç, tıbbi malzeme, tanı, tedavi ve cerrahi işlemlerin masraflarını geri ödemesistemi yoluyla karşılayan ülkeler için bu teknolojilerin daha yüksek maliyetlerin oluşmasına yolaçtığını söyledi. Gökalp, “Ülkeler sağlık sistemindeki gelişmelerin finansmanının sağlanmasında bütçe kısıtı ile karşı karşıya kalırken, vatandaşlar için de daha iyi sağlık hizmeti sunmanınyollarını aramakta. Bu noktada sağlık teknolojileri değerlendirmesi ülkelerin teknolojik gelişmelerden faydalanması ile bütçe dengesinin sağlanması arasında dengenin kurulmasında önemli bir rol üstlenmektedir” dedi.

Sağlık teknoloji değerlendirme de öncelikle yeni teknolojinin klinik açıdan etkili olup olmadığının laboratuvar koşullarında kanıtlanması gerektiğini dile getiren Gökalp, klinik açıdan etkin olmayan yeni bir teknolojinin maliyetine bakılmaksızın ödeme listesine alınmadığını kaydetti. “Biz şu an tam olarak bu sisteme sahip değiliz” diyerek sözlerini sürdüren Gökalp, “Dolayısıyla geri ödeme modelimizi daha etkin daha kanıta dayalı bir noktaya getirmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Gökalp, sağlık hizmetlerinin yaygınlaşması ve sağlığa ayrılan bütçenin artırılması sonucunda sağlık hizmetlerindeki memnuniyet oranının da ciddi şekilde arttığını açıklayarak, “Hedefimiz bunun daha da yukarı çıkarılmasıdır” dedi.

Çalıştaya, SGK Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp’in yanı sıra, Strateji Geliştirme Başkanı Ahmet Açıkgöz, GSS Genel Müdürü Namık Kaya, İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Mehmet Özdemir, Politika Geliştirme Daire Başkanı Dr. Halil Akçe, İlaç Eczacılık Daire Başkanı Dr. Hüseyin Kılıçaslan, Sağlık Hizmetleri Daire Başkanı Ufuk Akdıkan, Sağlık Sigortacılığı Daire Başkanı Hanefi Gök, Malüliyet ve Sağlık Kurulları Daire Başkanı Uzm. Dr. Naim Ata ile Sağlık Sistemleri ve Politikaları Avrupa Gözlemevi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Reinhard Busse, Danimarka İcra Sağlık Kurulu İcra Komitesi Başkanı ve STD için Avrupa Ağı Koordinasyon Sekreterliği Direktörü Finn Borlum Kristensen, Maastricht Üniversitesi Sağlık Politikası ve Yönetim Profesörü Hans Maarse, Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Dünya Bankası İnsani Kalkınma Sektörü Birimi Kıdemli Ekonomist Rekha Menon, Fransa Ulusal Sağlık Sigortası Frederic Bousquet, Fransa Yüksek Sağlık Şurası Üyesi Lise Rochaix, Sağlık Sistemleri ve Politikaları Avrupa Gözlemevi Sağlık Politikası Kıdemli Araştırma Görevlisi, LSE Sağlık Müdür Yardımcısı ve LSE Hub Başkanı Sarah Thomson, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Sağlık Politikası Merkezi Gelişmelerin Yaygınlaştırılması Görevlisi Willy Palm ve Dünya Bankası Beşeri Kalkınma Ağı Kıdemli Sağlık Uzmanı Andreas Seiter katıldı.

ÖZEL HASTANELER PLATFORMU

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular