13 Ekim 2024, Pazar
spot_img
Ana SayfaDernekten HaberlerBakan Akdağ Fark Ücrete Hekim Transferini Finanse Ettiği İçin Karşı Olduğunu Söyledi.

Bakan Akdağ Fark Ücrete Hekim Transferini Finanse Ettiği İçin Karşı Olduğunu Söyledi.

ANKARA (İHA) – Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bazı özel hastaneler, tıp ve dal merkezlerinin vatandaşlardan fark ücreti talep etmesine tepki göstererek, “Yani vatandaşlardan fark alarak, bu farklarla kamudan yüksek ücretlerle hekim transfer edecek bu sistemin yürütülmesine razı değiliz” dedi. Akdağ, Başbakan`ın talimatı üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile bu konu üzerinde çalıştıklarını bildirdi.

Bakan Akdağ, Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi (ENDOOTEM) ve Nükleer Tıp Tanı ve Tedavi Merkezi ile Ankara Hastanesi 75.Yıl Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ek Hizmet Binası`nın açılışlarını gerçekleştirdi.

Açılışların ardından, gazetecilerin bazı özel sağlık kuruluşlarının vatandaşlardan aldığı ücret farkına ilişkin sorusu üzerine Akdağ, Sağlık`ta Dönüşüm Projesi çerçevesinde, Haziran ayından itibaren özel tıp ve dal merkezlerinden hizmet alımı dönemini başlattıklarını hatırlattı. Özel tıp ve dal merkezlerinin, bu hizmetin kendilerinden alınmasını çok arzu ettiklerini ve kendilerine yapılan müracaatta, `Herhangi bir fark ücreti almadan vatandaşa hizmet edeceğiz` denildiğini belirten Akdağ, “Ama gelin görünki, bu hizmete başladıktan kısa bir süre sonra, bu tıp ve dal merkezleri ile hastanelerin bir kısmı vatandaşlardan fark ücreti talep etmeye başladılar” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın bu husustaki talimatları ve vizyonunun kesinlikle bu olmadığını vurgulayan Akdağ, şunları kaydetti:
“Bunu ben de doğru bulmuyorum. Göreve geldiğimizde, kamuda çalışan uzman hekimlerimizin sadece yüzde 11`i tam gün çalışıyordu, geride kalanların ise muayenehaneleri vardı. Bu muayenehanelere gitmeden de, önemli bir hastalığınız ve ameliyatınız için hizmet almanız neredeyse mümkün değildi. Ancak uyguladığımız yeni ücretlendirme ve performansa dayalı oluşturulan yeni politikayla, kamuda çalışan uzman hekimlerimizin yüzde 64`ü özel muayenehanesini gönüllü kapatmış durumdadır. Geride kalanlar içinde, tam gün yasasıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. İşte bundan sonra, bu kadar emekten sonra bu muayenehanelerin yerini özel sektör kuruluşlarının almasına müsaade etmeyeceğiz

Bakan Akdağ, özel sektörün fark ücreti almasıyla birlikte, kamudaki hekimlerin bir kısmının astronomik ücretlerle özel sektöre transfer edilmeye başlandığı söyledi. “Biz bunu kesinlikle kabul edemeyiz. Bu astronomik ücretler, vatandaşlardan alınan farklarla veriliyor” diyen Akdağ, “Böyle olunca biz kamuda hekim bulmakta zorlanıyoruz. Yaptığımız bütün bu uygulamalardan maksat, vatandaş bir sağlık kuruluşuna geldiğinde kolayca hizmet alsın içindi. Ama ben vatandaş olarak özel hastaneye gittiğimde, benden para isteniyorsa bunu benim için zor bir iş” diye konuştu.

Başbakanın talimatı üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile birlikte bu konu üzerinde çalıştıklarını bildiren Bakan Akdağ, şöyle devam etti:
“Önümüzdeki süreç içerisinde, özel hastaneler, tıp ve dal merkezleri de belli bir sistem içerisinde, yine onların maliyetlerini de dikkate alacak bir sosyal güvenlik yaklaşımı anlayışıyla bu hizmeti sunmaya başlayacaklar. Yani vatandaşlardan fark alarak, bu farklarla kamudan yüksek ücretlerle hekim transfer edecek bu sistemin yürütülmesine razı değiliz. 2008 yılı içerisinde bu uygulamalarımıza söylediğim doğrultularda devam etmiş olacağız. Asıl maksadımız, vatandaşımızın sağlık hizmetini alırken, bu hizmetin önüne bir takım engeller dikilmemesidir”.

RELATED ARTICLES

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Most Popular